Annons

EU kan få fart på klimatomställningen

Skillnaden mellan vad som krävs för att bromsa den globala uppvärmningen och vad världens länder kom överens i klimatförhandlingarna är smärtsamt stor. Men EU skulle kunna ta ledarskap genom att införa ambitiösa klimatåtgärder och inspirera resten av världen att följa efter.
Publicerad 8 januari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jacob Risberg (MP), klimatlobbyist och kandidat till EU-parlamentet.
Jacob Risberg (MP), klimatlobbyist och kandidat till EU-parlamentet.Foto: FOTOGRAF PATRIK SVEDBERG

Försvarsberedningen slog 2007 fast att klimatförändringen är det största hotet mot mänsklig säkerhet. Sedan dess har vi sänkt våra egna utsläpp något, men globalt fortsätter utsläppen öka. Vår utsläppsminskning sker framförallt för att vi har flyttat utsläppen till de länder som producerar det vi konsumerar. Sverige ligger på topp-tio-listan i världen vad gäller ”import” av utsläpp. Det ser likadant ut i stora delar av EU.

Därför är det inte konstigt att vi inte lyckas ta några större steg i klimatförhandlingarna. Vi lever inte klimatsmart och ändå kräver vi att världens fattigare länder ska minska sina utsläpp. Utsläpp som orsakas av vår efterfrågan.

Annons

Med klimatförnekande ledare i USA och Brasilien, och med ett veligt EU med stora fossilsubventioner kommer länder som Kina, Indien och Ryssland inte ens ta ett litet steg framåt.

Följande fem politiska åtgärder skulle göra EU till en trovärdig aktör i klimatarbetet och på allvar leda till en hållbarare framtid:

1. Förbjud all kolkraft till 2030. Ett beslut om kolförbud kan dessutom leda till snabbare utfasning eftersom det tvingar medlemsländerna att påbörja omställningen redan nu.

2. Sätt pris på alla utsläpp. Genom att införa en CO2-avgift på alla varor som inte omfattas av nationella CO2-skatter gynnas produkter som orsakat lägre utsläpp.

3. Satsa på klimatinnovation. Genom att satsa minst lika mycket på innovationer och klimatomställning som i dag satsas på militären kan EU undvika mångdubbla kostnader för kommande generationer.

4. Agera klimaträttvist. Vi måste bistå världens utvecklingsländer med klimatsmart teknik och finansiering för anpassningsåtgärder eftersom det främst är vi i den rika världen som orsakat den pågående uppvärmningen.

5. Inför en klimatlag som genomsyrar alla politikområden. Alla politiska beslut i EU bör fattas utifrån en vetenskapligt justerad koldioxidbudget på samma sätt som alla beslut som fattas i riksdagen måste leva upp till vår budgetlag.

De flesta politiker i EU har en förståelse för klimatförändringarna, men ännu saknas politiskt mod att genomföra genomgripande åtgärder som påverkar utsläppen på en global nivå. Det är dags för EU att på allvar ta ledarskap i det globala klimatarbetet.

Jacob Risberg (MP), klimatlobbyist och kandidat till EU-parlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons