1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: ”Ska mina farhågor sopas under mattan?”

Undertecknad ställde under kommunfullmäktige februari en interpellation till kommunalrådet Matilda Wärenfalk gällande kommunala styrdokument med inriktning på anti-korruption.
”Är det Mörbylånga Kommuns avsikt att arbeta fram dessa styrdokument eller ska mina farhågor sopas under mattan”, undrar Elisabeth Schröder.

Enligt mitt tycke saknas det lättillgängliga och övergripande dokument som på ett tydligt sätt identifierar, förklarar och berättar hur korruption ska kunna förebyggas i kommunen framförallt bland kommunanställda men även bland politiker. Med korruption syftar jag på allt från märkligt motiverade rekryteringar till jäv.

Är det Mörbylånga Kommuns avsikt att arbeta fram dessa styrdokument eller ska mina farhågor sopas under mattan?

Under samma fullmäktige ställdes en interpellation till Matilda Wärenfalk från två politiker från oppositionen, angående kommunens engagemang för en känd öländsk surfstrand söder om Färjestaden. Ett område som har varit uppe till diskussion flertalet gånger under de senaste åren då skötseln av området varit eftersatt och sannolikt inte optimalt för turismen. Detta gör interpellationen relevant och viktig. På sociala medier kunde jag några dagar senare läsa om vem som ska driva caféet och butiken vid stranden och döm av min förvåning när det är en anhörig och nära vän till interpellanterna?! Att väcka en fråga för allmänhetens bästa är alltid viktigt och relevant. MEN att lyfta en fråga och argumentera hårt för denna när en anhörig och vän ska starta en verksamhet i berörda området är inte snyggt.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Faktum är, att det snarare understryker behovet av en fungerande anti-korruptions policy i kommunen i allmänhet och krafttag av det berörda partiets ledande politiker i synnerhet. För om man bara tycker det är aktuellt med anti-korruptionsfrågor när det gäller (de politiska) motståndarna? Ja då har man precis bevisat man inte är ett dugg bättre själv.

Elisabeth Schröder