1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vad är Vänsterpartiets problem med RUT-avdraget?

Den 1 maj demonstrerade vänsterpartierna tillsammans även i Borgholms kommun, trots att de själva har makten på Öland, i Kalmar län och Sverige. Vänsterpartiet valde att göra det under parollen ”Inget RUT-bidrag till överklassen, låt dem städa de egna dassen!”
Marcel van Luijn, (M).

Här visas inte bara ett förakt mot dem som köper hushållsnära tjänster (barnfamiljer och pensionärer) men framförallt mot dem som har startat företag och jobbar inom tjänstesektorn.

Lite fakta: RUT-avdraget är en skattereduktion för hushållsnära tjänster. Reformen infördes 2007 av Alliansen för att minska svartarbete och skapa fler enkla jobb. Tio år efter införandet kan konstateras att reformen är en stor framgång. Hela branschen omsatte 2018 drygt 10 miljarder kronor och sysselsätter drygt 30 000 personer. Ca 900 000 personer köper RUT-tjänster idag.

Jag citerar SCB: "Oavsett ålder är avdraget vanligast bland kvinnor och det är även kvinnor som i hög grad driver företagen som erbjuder RUT-tjänster."

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Jag har tittat närmare på statistiken och konstaterar att RUT-företag dessutom både startas av och anställer förhållandevis många utrikesfödda (38%). RUT-tjänster säljs mest till småbarnsfamiljer som har svårt att få ihop livspusslet, samt hemmaboende äldre som behöver hjälp i hemmet.

Tydligen vill Vänsterpartiet att våra äldre ska ”städa de egna dassen” eftersom de tillhör ”överklassen”. Kanske Vänsterpartiet kan förklara vad de har emot ett avdrag som gör att många kvinnor har startat företag och skapat nya jobb som ger möjligheter in i arbetsmarknaden för utrikes födda och som förenklar vardagslivet för barnfamiljer och pensionärer?

Marcel van Luijn (M)