Kultur

Klart: Snuskafton igen - helt gäng kända komiker

Den som tycker att snusk- och rockafton i Byxelkrok är en av sommarens höjdpunkter kan glädjas: den 28 juli 2020 står Robert Gustafsson på scen tillsammans med flera av landets mest namnkunniga komiker.

Öland

Öländska konstnären hyllas vid ceremoni - i Frankrike

Solmålaren Per Ekström hyllas den här veckan vid en särskild ceremoni i Carolles, Normandie.

Kultur

Det som göms i snö...

I sin senaste bok, bjuder Anna Billing läsarna på två kortromaner.

Jultidningen

Rekord: Så många besökte julmarknaden

Årets julmarknad i Kastlösa bjöd på ett fulländat program med många nya idéer och utställare. Detta kan vara en av de bidragande faktorerna till att marknaden hade rekordmånga besökare helgen den 16-17 november.

Kultur

Den som har ett hem är rik

Hanna är 22 år. Hon är berättaren. Hon har flyttat till Stockholm men saknar fast bostad, det innebär snabba uppbrott och nya adresser på obestämd tid. Hon beskriver sin längtan efter ett hem och trofast vänskap. Ensamheten gör henne deppig, nervös och sårbar. Hanna jobbar i hemtjänsten som timvikarie. Då en bekant ber henne vattna blommorna i en villa medan ägarna är bortresta, blir hon glad och stolt men oron minskar inte; hon tror att någon finns i huset, som inte vill bli sedd.

Öland

Stort intresse för unika världsarvsfilmer

Samtidigt med den välbesökta julmarknaden i Kastlösa bjöd Lasse Wellin och Emma Rydnér in till svensk världspremiär av två filmer om Södra Ölands odlingslandskap. Många hörsammade inbjudan och lokalen fylldes till brädden,

Öland

Kattinspirerad kurs: ”Underbart att få nörda

Under lördagen och söndagen har en grupp broderande kursdeltagare fördjupat sig i olika stygn och hämtat inspiration till sina motiv hos katter. Ann Rydh har arrangerat och lett kursen som har hållits på Färjestadens bibliotek.

Öland

Gerillakonst på Slottsskolan

Elever från årskurs 9 på Slottsskolan har under hösten arbetat med ett skapande skolprojekt. Tillsammans med konstnär Johanna Strand har eleverna utformat gerillakonst i bildsalen.

Öland

Krogprofil gör comeback med populär restaurang

Projekten och krogarna har varit många under årens lopp. Men när Ann Olsson nu återigen startar ny restaurang så är det med ett beprövat, lyckat koncept.

Öland

Beslut kring cykelleden: Öppningen i kunglig mur får breddas

Karl X Gustafs mur har länge varit en blockering för den fortsatta dragningen av cykelleden ”Fyr till fyr”. Nu har ett beslut fattats som innebär att muren inte längre utgör ett hinder för cykelledens framfart på södra Öland.

Kultur

Fred Johanson lyfte fram Målarna på Bo

När Anders Nilson skrev sin numera närmast klassiska bok ”Målarna på Bo”, gav han den undertiteln ”Ett stycke öländsk konsthistoria”. Med hänsyn till att människominnet är kort, slog Per Ekströmsällskapet i veckan ett slag för att hålla detta stycke konsthistoria levande.

Öland

Uppskattad träffpunkt firade tioårsjubileum

Med underhållning och smörgåstårta firade Träffpunkterna i Mörbylånga kommun tioårsjubileum. Över femtio personer deltog i firandet.

Öland

Öländsk gåta i amerikansk tv

Gåtan fortsätter att fascinera världen. Nu visas en timslång tv-dokumentär i USA om massakern i Sandby borg.