Äntligen dags att göra verklighet av museiplanerna

Frågan om ett historiskt museum på Öland lever i högsta grad.

I veckan fylldes Rydbergsgården i Algutsrum när Lasse Wellin och Jan-Henrik Fallgren berättade om fornfynden som hör hemma på Öland men som inte visas här.

Det visar att intresset är stort och att många vill bidra i kampen för att fornfynden ska visas på ön där de hittades.

Att de öländska fornfynd hör hemma på Öland menar också bland andra Ölandskommunerna, Kalmar kommun, länsstyrelsen och Linnéuniversitetet som har skickat en skrivelse till Statens historiska museer.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

En lämplig plats som diskuterats i sammanhanget är Ekerum – anläggningen ligger bra placerat centralt på ön, är lätt att nå och blir med framtida hotellutbyggnad en allt viktigare del av den öländska turismen.

Det känns väl också klokt att placera föremålen på en plats och bygga upp ett besöksmål värt namnet.

Sedan kan det ju finnas vissa fynd som kan visas på exempelvis Skäftekärr, Skedemosse, Borgholms slott, Himmelsberga och Eketorp, fynd som kan locka till besök på det historiska muséet. Samtidigt kan det muséet bidra till att fler åker ut och beskådar de platser där fynden gjorts eller andra platser av historskt värde.

Frågan om ett historiskt museum är långtifrån nytt, men med den samsyn och engagemang som finns nu lär det inte dyka upp bättre tillfällen att göra verklighet av planerna.

.Med tanke på all dramatik som utspelats på Öland genom åren och alla fynd som gjorts här, lär det inte vara några problem att skapa en både spännande och sevärd basutställning.

Att sedan fylla på med tillfälliga utställningar lär inte heller vara några problem, vare sig det gäller fartygshistoria som Kronan och Mars eller det frusna ögonblickets Sandby borg,

Ett öländskt historiskt museum har alla förutsättningar att bli ett besöksmål av hög kvalitet, till gagn både för turister och bofasta.

Med det engagemang som inte minst Lasse Wellin och Jan-Henrik Fallgren visar lär inte frågan glida bort i tysthet. Och om några kan kan de förhoppningsvis ändra sin hashtag på sociala medier från #finnspåfastlandet till #finnspåÖland.

Läs mer

Öland

Het debatt om äldreboende: ”Nu vill man stressa fram ett beslut och kringgå diverse lagar”

Politikerna i Mörbylånga är överens om att det råder ett stort behov av särskilda boenden i kommunen. Lika överens i frågan om hur ett äldreboende ska byggas är de dock inte. Men efter en lång debatt fattades beslutet att upphandla en samarbetspartner, som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.

Öland

Förslag: Tydliga skyltar där hundar inte får vara

En medborgare vill införa att kommunen tydligare ska visa vart hundar får och inte får bada vid de kommunala badplatserna i Färjestaden.

Öland

Ölands hembygdsförbund får bidrag av Boverket

Ölands hembygdsförbund får 150 000 kronor i bidrag av Boverket.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Ledaren: ”Kom och läs! Den här texten är gratis!”

Grattis! Den här texten är gratis!

Öland

Här är veckans Öbilder

Ett litet axplock ur de många bilder som läsare skickar in till Ölandsbladets instagramkonto #öbilden.