Annons

Det brinner i knutarna – fler brandmän behövs

Problemen med att finna nya brandmän till stationen i Degerhamn blir allt större.
Publicerad 21 september 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Ölandsbladet har skrivit om problematiken vid flera tillfällen.

I januari i år berättade räddningschef Rutger Thuresson (numera med Ekbrand som efternamn) om farhågorna kring Cementas nedläggning, eftersom större delen av styrkan arbetade på fabriken.

Annons

– Vi måste lösa det här på bästa sätt utifrån de nya förutsättningar som finns, sa han då.

I torsdagens artikel berättar han om en situation som blir allt mer krävande och den oro han känner. En oro för stationens framtid men framförallt den oro som finns för säkerheten hos de som bor på sydligaste delen av ön.

I nödsituationer är tiden viktig och att ha stationer spridda över ön är av största betydelse. Personal från Mörbylånga och Färjestaden kan såklart göra ett bra jobb vid en brand i Grönhögen.

Men det viktiga, att vara först, att kunna rädda liv och egendom och att förhindra att en mindre brand utvecklas till en katastrof: för det krävs det snabbhet och lokal närvaro.

Det är därför stationen i Degerhamn är så viktig.

Vad krävs det då för att bli brandman? Jo, enligt räddningstjänstens hemsida: du ska vara lämplig, ha gott omdöme samt klara ett rullbandstest.

Det är numera allt svårare att finna personer som klarar kraven, vill ställa upp, som bor och arbetar på södra Öland och dessutom har förstående arbetsgivare.

I fallet Degerhamn har man gjort försök rekrytera Första InsatsPerson. Detta innebär att den personen istället för att inställa sig vid brandstationen inom fem minuter och rycka ut därifrån, har en mindre bil med viss utrustning med sig hela tiden. Vid larm åker man direkt till olycksplatsen.

Det kan vara ett sätt att ge fler möjlighet att vara med och hjälpa till. För allas vår trygghet på ön är det av stor vikt att man kan finna en lösning. Att vara utan en fungerande räddningstjänst i Degerhamn vore förödande.

Vi får rikta en tacksamhetens tanke till de brandmän som går dubbla jourer och kämpar för att verksamheten ska fungera. På Facebook kan man läsa från en övning i Degerhamn i måndags:

Annons

”Ikväll har vi övat på att arbeta säkert på hög höjd. Taket på nya vattenverket i Degerhamn blev en trevlig övningsplats. Du vet väl att vi i Degerhamn är specialutbildade för att rädda en nödställd på upp till 150 meters höjd eller djup! Inga problem med höjdskräck här inte”.

En höjdare vore om fler hade möjlighet att ansluta sig till denna styrka. Det skulle innebära fortsatt trygghet för hela södra Öland.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons