Annons

Ledare: ”När marknaden från 1200-talet ställs in så förstår vi urkraften i det som drabbat oss!”

Algutsrums sommarmarknad. Varje år sedan 1200-talet. Fram till covidåret 2020. Trender bryts och några evenemang kommer aldrig komma tillbaka.
Publicerad 14 maj 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Vi har ett samhälle före och ett efter covid-19. När vi ser på Gråborgs murar och 1700-talsbodarna vid kyrkan, och att det är först i år som Algutsrums marknad fått vika ned sig, så förstår vi kraften av det som drabbat oss!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
”Vi har ett samhälle före och ett efter covid-19. När vi ser på Gråborgs murar och 1700-talsbodarna vid kyrkan, och att det är först i år som Algutsrums marknad fått vika ned sig, så förstår vi kraften av det som drabbat oss!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Inställt är vårt vanligaste ord. Det är nödvändiga men tuffa beslut som arrangörer måste fatta 2020. Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste gå först.

Annons

För föreningarna Algutsrums Hembygdsförening, Algutsrums Idrottsförening och Algutsrums Skytteförening får detta enormt stora konsekvenser. Även om marknader haft en kraftigt vikande trend de senaste 20 åren, vårt konsumtionssamhälle har förändrats, så har marknaderna funnits där både som inkomstkälla för föreningarna men också som mötesplats för kunderna.

Vi har dokument på att Algutsrum kyrkplan tog över som marknadsplats 1781. Algutsrums socken hade innan dess så kallade knutsgillen vid Gråborg från 1200-talet, kanske så tidigt som 1100-talet.

Vad händer nu med marknaden i Algutsrum? Den mindre höstmarknaden kan förhoppningsvis bli av. Men knallarna vad händer med dem? Och framför allt kunderna? Kommer de tillbaka när trenden brutits.

En tradition med anor från 1200-talet eller till och med 1100-talet borde ha större förutsättningar att kunna klara ett inställt år. Men givetvis oroas arrangörerna och med detta kan vi sätta fingret på där vi är i dag.

Vi kommer att ha sett evenemang för sista gången. På gott och ont skapas nya vanor i covidspåren.

Ölandsbladet ser tydligt hur trenden går åt det digitala hållet. Vi ligger just nu på plus 211 prenumeranter jämfört med ifjol. De med papperstidning minskar, men e-tidning och surfpaket ökat rejält.

Borgholms vårdcentral införde redan för ett par år sedan den så kallade Ölandshälsningen, där inte patient och läkare inte tar i hand. Den har nu anammats fullt ut inom vården långt utanför Ölands gränser. En ny trend som är här för att stanna? Att läkare och vårdtagare inte tar varandra i hand torde rimligtvis vara bra för en minskad smittspridning även covid-tider!

Under onsdagen gick epidemiologer vid Region Stockholm ut med en larmrapport för att människors matvanor försämrats med anledning av pandemin.

Möten och konferenser hålls digitalt, vilket får samhällsekonomiska konsekvenser för hotell, restauranger och reseföretag.

Kort sagt. Vi har ett samhälle före och ett efter covid-19. När vi ser på Gråborgs murar och 1700-talsbodarna vid kyrkan, och att det är först i år som Algutsrums marknad fått vika ned sig, så förstår vi kraften av det som drabbat oss!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons