5 udda djur som finns på Öland

Öland är det kotätaste landskapet i Sverige men det finns också rådjur, harar och en del mer oväntade djur.
Vedborm Alpacka drivs av Gunnar Jämtin och Sara Österberg.
Foto: ARKIV

1. Alpackor

Vedborm Alpacka drivs av Gunnar Jämtin och Sara Österberg. De startade verksamheten som ligger norr om Löttorp hösten 2010 i liten skala. De första fyra djuren köptes i Skåne och gården har växt till att ha 17 alpackor. De har en butik med produkter med alpackaprodukter som sjalar, vantar och mössor. De erbjuder också en guidad tur eller promenader med alpackorna.

Bengt Erlingsson och Katarina Mariadotter med några av gårdens kameler.
Foto: Arkiv

2. Kameler

För 30 år sedan köpte Bengt Erlingsson sina första kameler och idag erbjuder Ormöga Kamelranch ridning och mingel med kamelerna. Det innebär att besökarna får röra sig fritt bland kamelerna och klappa dem. Verksamheten kompletteras med ÖlandsOasen som är en djurpark med minigrisar, kaniner och lamor. Det finns också ett café och en butik.

På Marsjö Gård på norra Öland kan besökarna träffa strutsar.
Foto: Arkiv

3. Strutsar

Marsjö Gård är ett familjeägt bed & breakfast med café, restaurang, catering och gårdsbutik. De har blivit uppmärksammade för sina strutsar som besökarna kan träffa. Köket jobbar också bland annat med strutskött och ägg. Detta är sista sommaren som gården har öppet.

Myrlejon.

4. Myrlejon

Har du sett några märkliga gropar på sandstranden? Det kan vara ett myrlejon som ligger bakom detta. De är 15-18 millimeter långa och är larver till myrlejonsländan. De gräver groparna genom att krypa baklänges i allt mindre cirklar medan den borrar med spetsen av bakkroppen och med häftiga knyckar med huvudet kastar upp sanden över och bortom gropens kant. Sedan ligger den dold i botten av gropen och väntar på sitt byte som inte sällan är myror.

På Hagelstad Getgårdsmejeri har barnen möjlighet att leka och kela med killingar.
Foto: ARKIV

5. Getter

Getter är kanske inte några ovanliga djur men alla som har träffat en get kan nog skriva under på att de är lite udda. Hagelstad Getgårdsmejeri har 400 getter och är en bra plats för familjer. Barn kan leka och kela med killingarna och ibland anordnas tävlingar och guidade turer. De serverar också dessert, kaffe och sin egen gourmetosttallrik. Mejeriets produkter finns också att köpa i gårdsbutiken där de även gör glass på getmjölk.

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!