Än så länge dolt

Senhösten och vintern är en viloperiod för så mycket runt oss. Inte minst växterna tar ledigt, de som lyser upp markerna resten av året.
Under hösten och vintern vilar växterna, synligt är bara torra frökapslar som innehåller kommande sommars sköna blomning.
Foto: AWAHNBERG

När blomstren i våra trädgårdar har blommat ut är det lätt att klippa ner dem, slänga bort dem eller lägga dem på komposten. Och otåligt vänta på våren när nya bladrosetter och knoppar vågar sig fram.

Men varför inte behålla hela växten över vintern. Och upptäcka skönheten i de torra frökapslarna. De som rymmer så mycket liv som väntar på att få ge nya skönhets- och doftupplevelser.

quote
Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag.

Än så länge är det dolt. Än så länge är det torrt, grått, trist och till synes utan liv. Men kom ihåg – Livet finns inuti. Det tar bara en paus. Om några månader har det torra och grå fått ge med sig. Då vecklar de nya knopparna ut sig, det doftar och lyser mot oss. Och gör att bin, humlor och andra levande små varelser får tillgång till mat.

Ibland riskerar vi människor att bli som de torra frökapslarna. Torra, grå och lite trista. När vi stänger till om oss. När vi varken orkar eller vill dela med oss av det vackra som vi bär på, inom oss. Ibland blir det så. Vi vill bara dra oss undan, vara för oss själva, utan krav på att vara trevliga, underhålla och visa upp oss.

Men inuti det gråaste gråa och det som är tillstängt och trist finns Livet. Det som öppnar sig mot omgivningen om vi har tålamod att vänta. Om vi har tålamod att vänta och förväntar oss ett blomningsunder så skall det visa sig. Det som än så länge är dolt skall visa sig. Det gäller både blomstren och människorna.

Och kom ihåg – ibland behöver vi hjälpa varandra att blomstra på nytt!

När en blomma bryts

När en blomma bryts av i sin vackraste blom
då blir marken så trist och så fruktansvärt tom
men kanske ändå att det finns någonstans
en undangömd äng eller skreva
dit en blomma som brutits för tidigt
kan komma och fortsätta växa, dofta och leva.
Inte kan man väl tro att det bara blir stoft
av en blomma som himlen gett färger och doft.
Kanske Den som har gjort den blomman en gång
kan låta Sin kärlek förklara
Kanske vill Han helt enkelt ha tillbaks
för Han inte mer kan vara utan den bara…
Atle Burman

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Henric Borgström: ”För tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över

För två veckor sedan 23 mars noterade Stockholmsbörsen årets botten nästan minus 30 procent från årsskiftet. Nu har det gått fyra veckor sedan det kraftiga börsfallet inleddes och börskurserna ligger fram till måndagsförmiddagen cirka 20 procent minus hittills i år.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.