Ansökt om skyddsjakt på skarv – ser ut att bli en lösning på ”luktproblemet”

Stanken som ibland sveper in över Borgholm orsakas av skarvkolonin på Barnäsholmarna utanför staden. Klagomålen har varit många och kommunen har ansökt om skyddsjakt men inget beslut är taget ännu men det ser ut att bli positivt besked för kommunen.
Skarvarna på Barnäsholmarna utanför Borgholm skapar obehag för både boende och besökare. Kommunen har ansökt om skyddsjakt.

Klagomålen var många förra sommaren vilket fick kommunen i april att ansöka om skyddsjakt på skarvarna vid Barnäsholmarna.

– Det här är jättetråkigt och tyvärr ganska vanligt längs hela kusten på olika holmar. Klagomålen har inte varit lika många den här sommaren men vi känner till problemet och vill göra något åt detta, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

Magnus Karlsson, miljöstrateg på kommun, har också förståelse för klagomålen.

– Vi gör vad vi kan och det är olyckligt att de har valt att bosätta sig där de orsakar obehag för folk men samtidigt ska de ju vara någonstans. Det är ett knepigt ärende.

– Naturen är där den är för att det är bra för den. Den bosätter sig inte ofta där vi människor tycker att den ska vara. Det finns en miljon hotade arter i världen och det är sådana värden man får ta ställning till i ett sådant här ärende.

Förutom skyddsjakt har kommunen också ansökt om att pricka ägg eller att få skrämma bort vuxna fåglar.

– Det kan fungera lika bra, vi får avvakta och se vad länsstyrelsen säger.

Länsstyrelsen har inte beslutat något ännu men har jobbat med ärendet under sommaren.

– Vi har inte kunnat fatta något beslut för den här perioden eftersom de häckar och fortfarande har ungar i bona, säger Fredrik Usturp, vilthandläggare på länsstyrelsen och fortsätter:

– Det är min kollega som har jobbat med ärendet och det finns inget beslut om ansökan ännu. Men det ser ut som att vi tittar på möjligheter att bistå med lösningar utifrån den problematik som finns i Borgholm. Jag kan inte detalj säga om det handlar om olika störningsåtgärder eller skyddsjakt.

FAKTA:

Så många skarvar finns det

I höstas visade en ny inventering som gjordes av Svensk Naturförvaltning AB på uppdrag av länsstyrelsen att skarven har ökat. Nu beräknas den totala populationen till 70 000 individer. 2012 fanns det cirka 25 000 skarvar.

Läs mer

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.

Öland

Hjälp för kunder: Fler affärer med särskilda öppettider

Öländska matbutiker har redan börjat. Nu följer ÖoB i Skogsby upp och uppför särskilda öppettider för riksgrupper.