Ärendet om högstadiet går vidare – kammarrätten prövar Hansa Byggs överklagan

På fredagen meddelade Kammarrätten att kommer att överpröva målet mellan Hansa Bygg och Mörbylånga kommun angående ny högstadieskola i Färjestaden. ”Vi hade nästan förväntat oss det”, säger skolchef David Idermark.
– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark.
Foto: Maria Wiell

När Mörbylånga kommun slutförde upphandlingen av den nya högstadieskolan gick anbudet till P & E Invest AB med Hansa Bygg AB som tvåa. De senare överklagade beslutet och begärde prövningstillstånd hos Kammarrätten då de menade att kommunen hade hanterat anbudet fel.

På fredagen kom beslutet från rätten, då ärendet hade föredragits för rättens ledamöter. ”Kammarrätten meddelar prövningstillstånd”.

Tidigare har utbildningsnämnden tagit beslut om att skolstart skall kunna ske höstterminen 2021.

– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark sedan han tagit del av Kammarrättens besked.

– Vi visste att det inte fanns något prejudikat i de frågor som Hansa Bygg överklagade och förstod då att rätten rimligen vill pröva det. Vi har förstått att det kan ta 3-6 månader och då håller fortfarande vår plan om att skolan kan komma igång höstterminen 2021.

Och om Hansa Bygg får rätt i Kammarrätten?

– Då följer ju nästa steg och då kan det bli riktigt intressant.

Mörbylånga kommuns mark- och exploateringschef Bengt Johansson säger att han hade hoppats att Hansa Bygg inte skulle ha beviljats prövningstillstånd.

– Men nu får vi ju ta den här processen, förhoppningsvis blir det klart före sommaren. Kommunen skall lämna yttrande till Kammarrätten senast den 18 mars, vår jurist kommer att sätta igång med det direkt.

Om ett par månader kommer troligen utslaget från Kammarrätten. Vad händer om det är till Hansa Byggs fördel?

– Då får de tilldelningen av skolan antar jag, de var ju tvåa i upphandlingen. Men det är klart att det kan bli fler överklagningar i en sådan situation, säger Bengt Johansson.

I en kort kommentar från P & E Invest säger Jesper Thiman, Investment manager, till tidningen:

– Kan bara sammanfatta att detta minskar chanserna för Färjestaden att få en högstadieskola inom en överskådlig framtid.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.