Ärendet om högstadiet går vidare – kammarrätten prövar Hansa Byggs överklagan

På fredagen meddelade Kammarrätten att kommer att överpröva målet mellan Hansa Bygg och Mörbylånga kommun angående ny högstadieskola i Färjestaden. ”Vi hade nästan förväntat oss det”, säger skolchef David Idermark.
– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark.
Foto: Maria Wiell

När Mörbylånga kommun slutförde upphandlingen av den nya högstadieskolan gick anbudet till P & E Invest AB med Hansa Bygg AB som tvåa. De senare överklagade beslutet och begärde prövningstillstånd hos Kammarrätten då de menade att kommunen hade hanterat anbudet fel.

På fredagen kom beslutet från rätten, då ärendet hade föredragits för rättens ledamöter. ”Kammarrätten meddelar prövningstillstånd”.

Tidigare har utbildningsnämnden tagit beslut om att skolstart skall kunna ske höstterminen 2021.

– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det, säger skolchef David Idermark sedan han tagit del av Kammarrättens besked.

– Vi visste att det inte fanns något prejudikat i de frågor som Hansa Bygg överklagade och förstod då att rätten rimligen vill pröva det. Vi har förstått att det kan ta 3-6 månader och då håller fortfarande vår plan om att skolan kan komma igång höstterminen 2021.

Och om Hansa Bygg får rätt i Kammarrätten?

– Då följer ju nästa steg och då kan det bli riktigt intressant.

Mörbylånga kommuns mark- och exploateringschef Bengt Johansson säger att han hade hoppats att Hansa Bygg inte skulle ha beviljats prövningstillstånd.

– Men nu får vi ju ta den här processen, förhoppningsvis blir det klart före sommaren. Kommunen skall lämna yttrande till Kammarrätten senast den 18 mars, vår jurist kommer att sätta igång med det direkt.

Om ett par månader kommer troligen utslaget från Kammarrätten. Vad händer om det är till Hansa Byggs fördel?

– Då får de tilldelningen av skolan antar jag, de var ju tvåa i upphandlingen. Men det är klart att det kan bli fler överklagningar i en sådan situation, säger Bengt Johansson.

I en kort kommentar från P & E Invest säger Jesper Thiman, Investment manager, till tidningen:

– Kan bara sammanfatta att detta minskar chanserna för Färjestaden att få en högstadieskola inom en överskådlig framtid.

Läs mer

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Drogade och våldtog exfrun - döms till åtta år i fängelse: ”Överbevisad”

Den 45-årige ölänning som stått åtalad för sex grova våldtäkter, grovt sexuellt tvång vid ett tillfälle, flera fall av kränkande fotografering, ofredande och dopningsbrott döms till ett åtta år långt fängelsestraff.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.