Att åldras med skönhet

Tänk om väggar kunde tala. Eller rynkor berätta. Så mycket livsvisdom vi kan få ta del av om vi uppskattar och tar till oss det som ålder och erfarenhet kan dela med sig av.
En bild som visar torkan som vi hade i somras. Bilden är tagen på Alvaret vid stationsområdet i Skärlöv.
Foto: Björn Sandström

Ruckel eller patina. Rynkor eller livsvisdom. Gammal eller erfaren. En och samma sak kan bedömas helt olika. Från gång till gång, från person till person.

Vad är vackert och vad är fult? Vad är hållfasthet och vad är yta?

Jag tror att vi mer och mer måste lära oss att det finns något vackert men framförallt något riktigt bra i det som har varit med lite länge.

Och kanske håller vi på att lära oss just det. I år har det återvunna plagget utsetts till årets julklapp och de många Second Hand-butikerna säljer mer och mer av billiga, vackra och användbara ting.

Båten på bilden invid går inte längre att använda i sjön, men visst är den vacker. Och tänk vad den kan berätta för den som vill lyssna till det outtalade. Om de många timmarna då fiskaren har lagt ut från stranden för att ta upp dagens fångst av fisk. Kanske både till sig själv och sina vänner.

Likadant med det lilla huset. Tänk om väggarna kunde tala.

Allting åldras och i alltsammans finns en skönhet – om vi stannar till och verkligen betraktar. I en gammal kvinnas ansikte syns både glädje och sorg i hennes rynkor. Precis sådant som livet är. Skrattrynkor och gråtrynkor.

Ett återvunnet plagg. En av ålder sliten och nedgången båt. Ett ansikte åldrat av visdom och erfarenhet. Skönhet av ett slag som kan kallas patina, livsvisdom och erfarenhet.

Det skall inte förkastas. Det kan till och med platsa som högst på listan över årets julklappar.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Kultur

Musik: Stagneliusdikt blir singel med Trio Erici och Camerata Nordica

​Erik Johan Stagnelius anses vara en av Sveriges genom tiderna största poeter. En av hans mest älskade dikter, Amanda, har tonsatts och tolkats av många genom åren. Nu släpper öländska Trio Erici sin version. På inspelningen medverkar stråkmusiker från kammarorkestern Camerata Nordica och jazztrummisen Adam Ross.

Öland

Stormen: Fortfarande strömlöst och träd över hus

Räddningstjänsten på Öland har tvingats till flera utryckningar då vind och hagel drabbat Öland.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Klart - nu säljs rekordlägenheten: ”Den dyraste”

8 480 000 kronor på bordet - och Borgholms dyraste lägenhet någonsin med ett kvadratmeterpris på 66 771 kronor är din.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.