Berättelserna

Ibland önskar jag att stenmurar kunde tala. Tänk vad mycket historia man skulle få del av, skriver veckans Ögonbildsfotograf. Bilden är från en promenad i Nunnedalen.
Foto: Carina Adolfsson Elgestam

Det finns en berättelse någonstans, en berättelse som är värd att föras vidare. Det handlar om hur människor har levt och lever i sin hembygd. Tillfälligheter och det vi ibland kallar ödet kan ha lett fram till händelser som fortfarande lever starka och är värda att bevara.

Varje människa har sin berättelse.

Några av oss kan känna att ”det är väl inget märkvärdigt med mig”. Eller ”jag har inte gjort något speciellt, det finns inget att berätta”. Och så behåller vi allt det spännande för oss själva, det som är Livet.

Andra av oss är inte lika tillbakadragna eller blyga. Åtminstone delar av livet kan och vill vi berätta om, högt och ljudligt och för många. Men inte allt, det kan vara alltför svårt.

Tänk vad mycket som gömmer sig där bakom ytan. Upplevelser – både himlastormande och avgrundssvåra. Minnen – sådana som gör oss sorgsna och sådana som minner om glädje och tacksamhet.

quote
Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.

I naturen talar vi om biologisk mångfald. Flora och fauna som döljs under stenar, bakom bark och i håligheter. Vi är rädda om det, det finns tydliga regler som gör hur det skall skötas så att den biologiska mångfalden inte skall minska.

Lika ofta borde vi påminna oss om mänsklig mångfald. Liv som innehåller erfarenheter från stora och små, från olika kulturer, från unga och gamla, från det som varit och det som är. Litet och stort. Det vardagsviktiga. Det vi borde ta tillvara.

Det är också ett område som forskare ägnar sig åt. ”Den mänskliga mångfalden som bottnar i historiska sociala och biologiska processer kräver forskning inom olika ämnen för att bli begriplig och användbar kunskap.” Det säger forskarnätverket Human Diversity vid Uppsala universitet.

Mångfald. Det kan räcka att skrapa lite lätt på ytan så upptäcker vi det märkliga som finns därunder. Under mossan på stenmuren. Under ytan hos varandra. Berättelser värda att lyssna till och ta vara på.

Under ytan

Under ytan
Finns stora och små
Under ytan
Finns det skratt och gråt
Det finns mycket där som händer
Som vi inte kan förstå
Men vi hittar alltid svaren
Där I botten av oss själva
Under ytan
Uno Svenningsson

Läs mer

Näringsliv Öland

Special: Näringsliv Öland

I torsdagens papperstidning fick ni med vår Näringslivsbilaga, späckad med artiklar om lokala företag.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Öland

Ana Yoga studio

Yoga i grupp, personlig yoga, graviditets-yoga eller mamma-bebis-yoga, det är huvuddelen av Anna Karlssons verksamhet i sitt företag Ana Yoga studio. Hon erbjuder också regndroppsmassage, som är en form av aromaterapi, samt massage med varma stenar.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.

Öland

Här är veckans Öbilder

Ett litet axplock ur de många bilder som läsare skickar in till Ölandsbladets instagramkonto #öbilden.