Besök fyra borgar på en dag

Förra sommaren anordnade Kalmar läns museum aktiviteten Borgsafari vilket visade sig vara så populärt att det även i år erbjuds heldagsturer där turister får uppleva Sandby borg och ytterligare tre borgar på Öland.
– Att det blev så populärt hänger nog ihop med att det är fornlämningar i hög klass. De är unika för Öland, har väldigt häftiga historier att berätta och finns på pampiga platser. För många kan det nog bli en aha-upplevelse, säger arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay.
Ett av stoppen är på Gråborg, där finns Sankt Knuts kapell att skåda.
Foto: Natalia Johansson

Sommaren 2018 inleddes Borgsafarin som visade sig bli en succé. Därför blir det även i år en fortsättning under titeln ”Borgsafari del 2” och i år får besökare uppleva tre nya öländska borgar. Borgsafari innebär en heldag under professionell ledning av museets arkeologiska expertis som berättar om platsernas förflutna.

Bussen startar vid Kalmar och i år tar den dig vidare till Gråborg, Sandby borg, Triberga borg samt Bårby borg. Även i år är det arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay som håller i de eftertraktade guidningarna.

– Jag hittade på konceptet förra året och då besökte vi Eketorps borg, Sandby borg samt Ismantorp borg.

Datumet för Borgsafarin i år är tisdagen den 16 juli (det var även ett tillfälle den 15 juni) och sammanlagt finns det 65 platser i bussen. För den som vill hänga med på safarin gäller det att vara ute i god tid, förra sommaren såldes alla biljetterna slut relativt snabbt.

– Det är en ny typ av ”produkt” som museet har, med en busstur ut i landskapet. Jag tror att museet själva blev överrumlade över hur bra det gick. Det verkar finnas en större efterfrågan än vad man har trott, säger Ludvig Papmehl-Dufay och menar att aktivitetens popularitet kan bero på att det är många spännande historier som berättas i en unik miljö.

Ännu är arrangemanget lite i konceptets linda, men framöver kanske det kan bli fler liknande guidade heldagsturer på andra historiska platser.

– Jag tror det här är ett bra sätt att få folk att besöka platser de annars inte hade åkt till.

Arkeologen Ludvig Papmehl Dufay guidar dels under bussturen, men även framme vid de olika fornborgarna.
I år får besökare uppleva tre nya öländska borgar, Bårby borg är en av dem.
Foto: Malin Edeborg

Borgsafari, program

Avgång från Kalmar läns museum, det finns även möjlighet att bli upplockad på Träffpunkten i Färjestaden, om man anger detta vid bokning.
Första stopp är vid Gråborg, där blir det guidning och det bjuds på fika. Därefter styr kosan mot Sandby borg med guidning och lunch. Resan fortsätter till Triberga borg och avslutar vid Bårby borg innan resan åter går till Kalmar.

Läs mer

Öland

Systembolagets spritförsäljning ökar

Trots Covid-19 och den tunga tiden hela restaurangbranschen går igenom ökar Systembolagets spritförsäljning med över 20 procent.

Öland

Henric Borgström: ”För tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över

För två veckor sedan 23 mars noterade Stockholmsbörsen årets botten nästan minus 30 procent från årsskiftet. Nu har det gått fyra veckor sedan det kraftiga börsfallet inleddes och börskurserna ligger fram till måndagsförmiddagen cirka 20 procent minus hittills i år.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Mörbylånga köping 200 år

Från gästgivargården i Mörbylånga till Rosenbad i Stockholm

Bara 14 år gammal lämnade en av gästgivarens söner föräldrahemmet vid torget i Mörbylånga. Året var 1893. Han hette Agnar Bernhard Petersson men tog sig långt senare namnet Mörling efter Mörbylånga. Ytterligare några år senare när han jobbade på krog i Paris stavade han det Meurling. Hans namn är förknippat med många guldkrogar i Stockholm.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.