Bildspel: Färg och gnistor sprakar i glasblåsarens hytta

Efter en längre tid med svartvitt har färgen åter tagit greppet om trenderna. Det märks inte minst i Kastlösa glashytta, där Poul Jörgensen och Lena Olsson ständigt förändrar utbudet för att möta nya och gamla kunder.
Lena Olsson och Poul Jörgensen hjälps åt för att forma tuppkam, näbb och haklapp på en glastupp.
Foto: Malin Edeborg

Elden flammar inne i ugnen och håller en temperatur på mellan 11– och 1200 grader. Med vana rörelser rör sig paret Poul Jörgensen och Lena Olsson fram och tillbaka över golvet i glashyttan. Idag är det tillverkning av glastuppar. Basen består av klarglas, som Poul förser med lager av olika färger. Mot slutet hjälps han och Lena åt för att fästa tuppkam, näbb och haklapp.

images5 bilder
enlarge
Bildspel från Kastlösa glashytta

Produktionen inför Skördefesten har pågått i flera veckor. Några produkter ingår alltid i sortimentet, medan andra byts ut med jämna mellanrum.

– Vi har alltid något nytt på gång, det är en process för att vi inte ska bli ett museum, säger Poul.

Han blåser det mesta av glaset, medan Lena står för designen. På senare tid har de upptäckt att kunderna vill ha allt mer färger.

– Ett tag kom folk bara och frågade efter svarta fönsterkulor eller svarta äpplen. Nu är färgerna tillbaka, säger Poul och Lena berättar att puderrosa och honungsfärg är bland de mer populära kulörterna.

Graffiti och leopardfläckar. Inför varje ny Skördefest skapar glashyttan en designpumpa.
Foto: Malin Edeborg

Till Skördefesten görs varje år en designpumpa, som en motvikt till den i klassiskt orange. Förra året designade Lena en leopardpumpa, och tidigare har det funnits en graffitipumpa. Årets mönster är än så länge en hemlighet.

Glashyttan är en av upp emot 30 deltagare som fyller Kastlösa med händelser under Skördefesten. Där finns också konst, foto och hantverk, fika– och matserveringar.

– Vi kan kalla det konstens motsvarighet till Eriksöre bygata, säger Poul stolt.

– Jag vet många som inte orkar åka runt till särskilt många ställen, men som väljer Kastlösa för att de kan spendera en hel dag här, säger Lena.

Under konstnatten lyser byn upp i olika ljusspel, som visar vägen till de olika deltagarna. Men byn är aktiv under hela Skördefesten.

För dem som är nyfikna på hur arbetet i glashyttan går till, pågår glasblåsning under hela helgen.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.