Bondemarknaden lockade med djur, hantverk och mat

I det fina sensommarvädret lockades folk till Borgholm på lördagen då det både var Bondemarknad och storloppis på torget och Storgatan.
På torget fanns de här konstgjorda kossorna som väckte uppmärksamhet hos både vuxna och barn. För de små fanns det också små tramptraktorer där, bredvid kossorna.
Foto: Carin Svensson

Från lördagsförmiddagen och framåt eftermiddagen kunde Borgholmsbesökarna handla i de många marknadsstånden, titta på getter, får, grisar och traktorer och få information om lantbruket och dess produkter.

På torget och Storgatan stod stora och små halmbalar samt några konstgjorda kossor. Där fanns också små traktorer som barnen kunde trampa runt på, gratis torgtåg, hoppborgar och godisregn.

Under dagen var det även storloppis längs Storgatan, musikunderhållning av Lasse Trofast och intervjuer med olika utställare på torget, gjorda av konferencieren Bengt Grafström.

Björn Folkesson visade exempel på och berättade om bönor och ärtor som odlas eller har odlats på Öland. De vanligaste som sås i den öländska jorden är bruna bönor och gula ärtor.
Foto: Carin Svensson
I ett av marknadsstånden låg stora högar med skogens gula guld, kantareller.
Foto: Carin Svensson
Stora som små strömmade till torget för att ta del av bondemarknaden.
Foto: Carin Svensson
I en djurtransportvagn framför kyrkan kunde man gå in och se de här små krabaterna, tillsammans med några syskon till samt deras mamma.
Foto: Carin Svensson
Geten Lillemor var på torget tillsammans med sin getkompis Smulan (ligger närmast väggen) och sin djurskötare, Sofie Karlsson, för att hälsa på folket.
Foto: Carin Svensson
Traktorer visades framför kyrkan.
Foto: Carin Svensson
Vid kossorna kunde barnen köra tramptraktorer.
Foto: Carin Svensson
Rolf Persson tände grillen.
Foto: Carin Svensson

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.