1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Covid-19: Samhällsspridning i Kalmar kommun

Med stor sannolikhet förekommer samhällsspridning av covid-19 också i Kalmar kommun.
Region Kalmar meddelar att det stor sannolikhet förekommer samhällsspridning av covid-19 också i Kalmar kommun.

Det konstaterar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin sedan det visat sig att det i flera bekräftade fall inte har gått att finna smittkällan. Samma situation har tidigare konstaterats i Torsås kommun.

– I de flesta fall i länet har vi genom kontaktspårning kunnat konstatera kluster där smittkällan är väldigt tydlig. Det har gällt personer som varit i riskområden i Italien eller Österrike, riskområde i Sverige eller personer som träffats vid en större sammankomst. Men sedan finns det fall där vi inte kan hitta någon källa. Det ger oss skäl att misstänka samhällsspridning, säger Lisa Labbé Sandelin.

Labbé Sandelin misstänker att det även finns samhällsspridning i flera av länet kommuner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Det är jag övertygad om, även om vi i nuläget inte kan konstatera det. Det här som ni förstår bara toppen av isberget

Att det finns samhällsspridning i Kalmar kommun innebär inte några nya riktlinjer för invånarna i kommunen, men det är en tydlig signal menar smittskyddsläkaren.

– Att vi går ut och säger det här är en tydlig signal till invånarna i Kalmar kommun att det inte bara är i storstadsområdena många är smittade. Risken att bli smittad är stor även i Kalmar. Nu mer än någonsin är det viktigt att följa riktlinjerna.

På fredagen hade 46 fall bekräftats genom provtagning i Kalmar län, 23 personer låg inlagda på sjukhus, varav 4 på IVA, samtliga fyra ligger i respirator. Tre personer har avlidit på särskilda boende i vad som antingen är bekräftad covid-19 eller med största sannolikhet covid-19.