Covid-19: Två smittade på särskilt boende

Två personer på ett särskilt boende i länet har under onsdagen bekräftats smittade med det nya coronaviruset.
Två personer på ett särskilt boende i länet har under onsdagen bekräftats smittade med det nya coronaviruset.

Under gårdagen inledde infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar på uppdrag av Smittskydd och Vårdhygien slumpmässiga regelbundna provtagningar på särskilda boenden och äldreboenden i länet för att snabbt kunna upptäcka smitta innan den hunnit spridas bland de boende.

Under onsdagen kom svar tillbaka efter tisdagens provtagning. Det visade sig då att två personer vid ett särskilt boende i länet var smittade av det nya coronaviruset. Det gäller dels en man i 85-årsåldern och dels en kvinna i 90-årsåldern.

– Under dagen har vi informerat personalen på boendet och inlett kontaktspårning. Genom att tidigt hitta smitta och stoppa spridning kan vi rädda liv bland våra äldre, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

18 personer har hittills bekräftats smittade i Kalmar län. Av dessa är sex personer inlagda på sjukhus, ingen patient är i behov av intensivvård. Till och med tisdagen hade 260 personer provtagits i länet för covid-19.

På sjukhusen i länet pågår för närvarande förberedelser för att vid behov skapa fler vårdplatser för covid-19-patienter. Det handlar också om att kunna öka antalet IVA-platser kraftigt.

Folkhälsomyndigheten har gjort en prognos som i sitt yttersta läge för Kalmar län skulle innebära att det skulle behövas cirka 90 vårdplatser och 30 IVA-platser för covid-19-patienter.

– Det gemensamma målet är att jämna ut kurvan genom effektiva åtgärder som hindrar smittspridning, då ska vi inte hamna där. Vi har ett gynnsamt läge i Kalmar län jämfört med övriga landet, i dagsläget vårdas ingen på intensivvårdsavdelningen. Men vi har också beredskap för ett värsta scenario, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Läs mer

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Drogade och våldtog exfrun - döms till åtta år i fängelse: ”Överbevisad”

Den 45-årige ölänning som stått åtalad för sex grova våldtäkter, grovt sexuellt tvång vid ett tillfälle, flera fall av kränkande fotografering, ofredande och dopningsbrott döms till ett åtta år långt fängelsestraff.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.