1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Film: första snöfallet över Öland

Klockan 10:30 föll den första snön i Borgholm. Tidigare än prognosen från SMHI som varnar för snö i Kalmar län - förutom Öland och för kuling till sjöss. Vid 15:30-tiden hade det dock lugnat ner sig igen både i Borgholm och Färjestaden.
– Det ser ut att komma några centimeter som kan ligga kvar några dagar, säger meteorolog Linus Karlsson.
Har du någon bild från första snöfallet? Skicka gärna in till redaktionen.
Ölandsbladet på Borgholms torg vid 12:50-tiden.

Ja, snön som kom vid 10:30-tiden ska i ärlighetens namn beskrivas som snöblandat regn. Ingenting som lade sig på marken, konstaterar Ölandsbladets reporter ute i Borgholm och Köpingsvik. Vid 13-tiden hade det dock tilltagit och börjat lägga sig så smått. Ölandsbladet har även fått in den här filmen från Ing-Marie Cederlund som bor i Rälla Rälla. Där börjar det bli vitt på marken.

– Ösregnade först, nu mer snöaktigt burrväder, hälsar hon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Och håll i hatten och på med lovikkavantarna om du ska ut och traska på Öland under fredagseftermiddagen. Snöovädret ser ut att främst beröra norra Öland - med ett antal timmar av blåsvindar och snö. Nere i Degerhamn tycks snön bara fall i en timme på eftermiddagen.

– Det ser ut att bli hårda vindbyar, säger SMHI:s Linus Karlsson.

Det är förmodligen norra Öland som begår snöpremiär först.

– Först regn, sedan snöblandat och sedan snö i samband med att det blir kallare luft någon gång vid 12-tiden som prognosen ser ut.

Och redan vid 10:30 skådades snöfallet i Borgholm.

Snön ska enligt prognosen ackompanjeras av frisk vind på tio-elva sekundmeter.

Men det är ingen omfattande, ihärdig snöstorm på väg in ska sägas. Snöfall i tre-fyra timmars tid i Löttorp. Prognosen söderöver är mer svävande och har varierat flitigt senaste dagarna, nere i Ottenby ska det enligt prognosen klockan tio på fredag snöa från 14-17.

– Exakt hur det kommer falla över Öland är ännu osäkert. Det här är ett snöfall på väg in som ser ut att beröra större delarna av södra Sverige och även Öland.

Är det läge att damma av pulka och skidor då? Nja...gränsfall.

– Det kan komma ett antal centimeter men svårt att säga hur mycket som lägger sig, säger Linus Karlsson.

– Men temperaturen ser ut att vara låg över helgen så visst kan det ligga kvar snö i några dagar.

SMHI har uppdaterat väderläget med en kulingvarning, klass 1, för mellersta Östersjön - till sjöss utanför Öland. Dessutom en klass 1-varning för snöfall i Kalmar län - bortsett från Öland.

Vid 11-tiden uppdaterades prognosen från SMHI, till bara en eller två timmars snöfall i Löttorp och Borgholm. Däremot tre-fyra timmar i Färjestaden och även i Ottenby. Prognosen över hela Öland är att snöfallet varar till 16-17-tiden.

Vid 15:30-tiden hade det lugnat ner sig igen både i Borgholm och Färjestaden. Även SMHI hade uppdaterat info och det tycks inte komma någon mer snö över Öland under varken fredagen eller helgen. På lördagen ska det bli klart väder och sol (hör och häpna).

Har du någon bild från första snöfallet? Skicka gärna in till redaktion@olandsbladet.se

Det är uppe vid Ölands norra udde som snön väntas komma först.
Räkna med kraftiga vindar och snöbyar på fredag eftermiddag.
Foto: STAFFAN ARVEGARD/N