1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Därför låg fartyg ankrat utanför östra Öland under julhelgen

Det fartyg som låg ankrat utanför östra Öland under julhelgen var inte ryskt utan det var Kustbevakningen.
Från i lördags fram till och med annandagen låg Kustbevakningen ankrat utanför östra Öland för att arbeta med oljeläckan.
Foto: Privat

Flera har hört av sig till Ölandsbladet om fartyget som låg ankrat utanför östra Öland i höjd med Runsten från lördag till annandagen. Det är Kustbevakningen som har jobbat med oljeläckan från vraket Finnbirch, som förliste mellan Öland och Gotland 2006 och som Ölandsbladet tidigare har skrivit om.

– Det handlar om oljeutsläppet och inget annat. Vi lägger ut löpande information om detta på vår hemsida, säger en presstalesperson från Kustbevakningen.

Oljeutsläppet från Finnbirch väntas avdunsta med väder och vind.
Foto: Kustbevakningen

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Kustbevakningen har inspekterat vraket med en undervattensfarkost för att lokalisera varifrån läckan kommer från. Oljeprover har också tagit och skickats för analys.

– Oljan riskerar inte i dagsläget att nå land, utan kommer att avdunsta med väder och vind. Vi bedriver daglig övervakning på platsen med flyg och sjögående enheter och har beredskap ifall situationen förändras, säger räddningsledare Ulrica Carlson i ett pressmeddelande från den 20 december.

Fartyget Finnbirch förliste 2006 till följd av en förskjutning i lasten ombord. Två besättningsmän omkom i samband med olyckan.

2007 anlitades ett brittiskt fartyg för att sanera oljan ombord men på grund av hur vraket ligger på havsbotten gick det inte att tömma all olja.