Dignande julbord på Strand hotell

Tända ljus, underbara dofter av gran och glögg, mängder av mat och godsaker... årets julbord är igång på Strand hotell. För kökschefen Peter Ekfeldt är det en rolig, men intensiv period.
Peter Ekfeldt, kökschef på Strand, visar upp en gravad lax.
Foto: Maria Brynielsson

Kvällarna startar med glögg och mingelmusik.

– Sedan 2001 har det varit julbord på Strand, förutom ett år när det var stängt, säger Peter Ekfeldt, kökschef.

På julbordet finns något för alla.

Rätterna som serveras är mestadels klassiska. Det är några rätter som tillkommit under årens lopp, och några har plockats bort.

– Vi har tagit bort en del klassiker som mest tilltalat den äldre generationen. Det är till exempel lutfisk, pressylta och grisfötter. Det är inte många som frågar efter det.

Antalet artiklar på Strands julbord är ett hundratal och vissa rätter går alltid åt mer än andra.

– Köttbullar, prinskorvar, julskinka och lax i alla dess former är det som vi har störst volymer på, säger Peter Ekfeldt.

Sillsorten det går åt mest av varje år är löksillen.
Foto: Maria Brynielsson

De flesta recept har han direkt i sitt huvud säger han. På julbordet ses alltid mellan tio till tolv olika sorters sill.

– Den löksillen jag gör är nog inte så vanlig, jag har aquavit i.

Det går åt många köttbullar, drygt 4 000 har rullats till årets julbord på Strand hotell.
Foto: Maria Brynielsson

Redan i oktober börjar förberedelserna och då rullas det bland annat köttbullar.

– Jag tror att vi har rullat drygt 4 000 köttbullar. Efter att de rullats steks de klara i ugnen och sedan hamnar de i frysen. Innan de ska ätas värms de i stekpannan igen.

Tidigare så togs kalla rätterna fram först, följt av varma rätterna följt av efterrätterna.

– Numera tar vi ut allt på en gång för det är så olika hur alla matgäster vill ha det.

Vid åtta tillfällen serveras julborden.

Under åtta tillfällen serveras årets julbord. Sista julbordet är dagtid, annars är alla förlagda till kvällarna.

Det finns flera olika sorters sill att välja bland.

Omkring 250 matgäster ryms i lokalen när det är julbord.

– Vi tar inte in fler då eftersom att vi samtidigt kör julshow. Det framförs gnistrande hits med Daniel Alleved och Josef Appelqvist som dessutom är våra julvärdar.

Kvällarna avslutas med musik i Runda Baren.

Fakta:

Kommande julbord på Strand hotell

6-7 december
13-14 december
15 december

Recept:

Löksill med aquavit

Peter Ekfeldt, kökschef på Strand hotell delar med sig av sitt recept på löksill med aquavit.
Löksill med aquavit
1 burk inläggningssill
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
Rödlök
Purjolök
Gul lök
Krossad kryddpeppar
Krossad vitpeppar
4-6 msk aquavit (t ex skåne)
Koka upp lagen och låt svalna
Häll av och ev skölj sillfiléerna och skär i valfri storlek
Varva sillbitarna med tunt skuren lök och lite krossad peppar
Häll på ättikslag så att det täcker och avsluta med aquavit
Låt stå i två dygn
Vid servering toppa med lite tunt nyskuren valfri lök och stänk på några droppar aquavit

Läs mer

Öland

Inställt: Sommarstrand ställer in hela sommaren

Strand Hotell ställer sommarens Sommarstrand och midsommarpartyt.

Öland

Systembolagets spritförsäljning ökar

Trots Covid-19 och den tunga tiden hela restaurangbranschen går igenom ökar Systembolagets spritförsäljning med över 20 procent.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!