1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Elever lämnar sina skolor – Smaragdskolan är snart full

En ny trend har inletts på skolorna i Mörbylånga kommun. Allt fler elever väljer bort sina ordinarie skolor för att börja på Smaragdskolan i Färjestaden.
– I årskurs fem kan vi inte ta in fler elever, säger biträdande rektor Lena Rickardsson.
Smaragdskolan lockar elever från övriga kommunen. ”Det här blir en fjäder i hatten för mig och mina medarbetare”, säger skolans biträdande rektor Lena Rickardsson.
Foto: Malin Edeborg

Hittills har de flesta elever i Mörbylånga kommun valt att gå på den skola som ligger närmast den egna bostaden. Men allt fler föräldrar upptäcker det fria skolvalet och redan under förra våren började elever söka sig till Smaragdskolan.

– Men det har aldrig varit så mycket som den här terminen, säger Lena Rickardsson.

I dagsläget handlar det om tio elever som redan har bytt skola eller planerar att göra det inför höstterminen. Sex av eleverna kommer från Skansenskolan medan övriga har gått i Torslunda och Glömminge.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Det sprider sig att vi är bra. Det här blir en fjäder i hatten för mig och mina medarbetare.

Vad säger elever och föräldrar om anledningen till bytet?

– Det känns som att de inte har valt ifrån något, utan snarare väljer till Smaragdskolan. Den är nybyggd och har ett gott rykte.

Några av de elever som flyttar går i årskurs fyra och hamnar därmed på Färjestadens skola. Övriga kommer till Smaragdskolan, som har en begränsning i hur många elever de kan ta emot.

– I årskurs fem kan vi just nu inte ta in fler elever som vill byta skola. Vi har 98 elever och våra lokaler är dimensionerade för 100 elever. Vi måste hålla de två återstående platserna öppna om det kommer inflyttade barn, säger Lena Rickardsson.

I årskurs fyra respektive sex går 76 elever. Där finns alltså fortfarande utrymme för dem som vill byta skola.

Trenden har också ändrats när det kommer till val av högstadium. För samtidigt som elever väljer bort Skansenskolan under mellanstadiet, är det mindre än hälften av Smaragdskolans elever som väljer högstadiet i Mörbylånga.

– I dagsläget har 34 av 76 elever valt Skansenskolan. Jag har inga exakta siffror för tidigare år men för vår del ser vi en stor skillnad att fler valt Ölands friskola eller friskolor i Kalmar, säger Lena Rickardsson.