En annan tid

En gång var den en kär vän. En blänkande skönhet som vårdades väl av sin ägare, som var stolt över den. Men så blev den gammal och lämnades ensam.
I en annan tid var den en skönhet, vårdad och älskad av en ägare. Men så gick livet vidare, något annat kom istället och ensam blev den kvar.
Foto: Jan-Erik Hagberg

Finns det något sorgligare än ensamhet. Den ensamhet som man inte själv väljer. Den ensamhet som man blir intvingad in i, då familj och vänner inte längre finns i närheten.

quote
Det vackraste ljudet i världen är när telefonen ringer hemma hos en ensam människa.

Det finns en tid för oss då ensamheten inte finns, ens som en tänkbar framtid. Så har det nog varit för både dig och mig. Kanske är det fortfarande så. Vi har nära vänner, det är besök och bjudningar, samtal om det som ligger oss nära och som händer i vår kommun, i landet och ut över världen. Sådant som påverkar oss allesammans. Det gör att vi känner oss som en kugge i ett större sammanhang.

Vi behövs. Vi saknas om vi inte finns med bland de andra.

Men så kommer det en dag då mycket försvinner. En mängd olika anledningar kan göra att världen blir mindre, telefonen slutar ringa. Besöken mellan vänner och anhöriga blir färre. Samtalen om stort och smått upphör och till slut tränger sig ensamheten på, den svåra ensamheten.

Då går tankarna tillbaka, till en annan tid. En tid som var full av liv och närhet. Men en tid som inte går att få tillbaka. Det hjälper inte om vi längtar aldrig så mycket.

Tänk om någon hittar bilen som i en annan tid var en blänkande skönhet. Någon som ser att den kan användas på nytt. Någon som börjar putsa, fixa och laga den så att den kan användas igen.

Tänk – vi kan allesammans lindra ensamheten för någon annan och oss själva. Det behövs inte så mycket. Någon dag ett telefonsamtal till den som bor längre bort. En annan dag kan vi ta med en liten kaffekorg till grannen som sitter ensam. Ett samtal över köksbordet kan göra den dagen till en bättre och mer blänkande dag. För oss båda.

Det finns ett hopp

Det finns ett hopp, som inget hat kan hota
som helar sår, som ingen kunnat bota.
Vår längtan skapar nytt liv, förvandlingens liv.
Jag är ej ensam. Du går här bredvid.
Så kom, var med! Kom in i ringen för framtid och fred.
Värdefull är du, för livet.
Så kom, var med! Kom in i ringen för framtid och fred.
Värdefull är du, för livet.
E B Cardoso/P Harling

Läs mer

Näringsliv Öland

Special: Näringsliv Öland

I torsdagens papperstidning fick ni med vår Näringslivsbilaga, späckad med artiklar om lokala företag.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Öland

Ana Yoga studio

Yoga i grupp, personlig yoga, graviditets-yoga eller mamma-bebis-yoga, det är huvuddelen av Anna Karlssons verksamhet i sitt företag Ana Yoga studio. Hon erbjuder också regndroppsmassage, som är en form av aromaterapi, samt massage med varma stenar.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.

Öland

Här är veckans Öbilder

Ett litet axplock ur de många bilder som läsare skickar in till Ölandsbladets instagramkonto #öbilden.