1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En kamp för livet

Naturen och livet kan vara vackert, inbjudande och rofyllt. Men det kan också vara grymt, otäckt och skrämmande.
Duvhöken hör inte hemma i hönsgården och bland de små kycklingarna, dit den hade tagit sig in. Oklart på vilket sätt. Men ibland går jakten på föda och överlevnad före allt annat.
Foto: Natalia Johansson

Hemma på gården finns hönshuset som rymmer några hönor och några kycklingar. Utanför finns hönsgården, noggrant stängslad med nät både på väggar och tak. Visst – alla behöver hitta föda för att överleva, men just hemma på gården behöver hönsen trygghet istället för att riskera att dödas av någon rovfågel.

Men det hjälpte inte att stängsla in. Rätt vad det var hade duvhöken tagit sig in och hittat ett skrovmål. När gårdsägarna kom hem fick de se oredan, och efter första förskräckelsen kunde de hjälpa höken att komma ut för att flyga iväg dit där den hör hemma.

I fortsättningen får den lita till jakt på sorkar, möss och småfåglar som kan mätta en hungrig hökmage. För det var ju föda den var på jakt efter när den tog sig in i hönsgården. En fullt begriplig gärning. För att överleva. Att avgöra vad som är tamhöns och vad som är småfåglar i det fria – det hör inte till duvhökens starka sida.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

quote
Att ha strävat, att ha gjort ett försök, att ha varit sann mot sina ideal- detta enbart är värt själva kampen.

Det är ju så det är. Livet är inte alltid så enkelt. Det kan också vara en hård och oönskad kamp. För att överleva. För att kunna leva i trygghet. För att leva ett självständigt liv.

Några av oss får kämpa mer än andra. Mot våld. Mot ohälsa. Mot övergrepp. Mot regler och oförståelse.

Ibland tar vi i vår hjälplöshet till sådant som inte är tillåtet. Eller inte borde vara nödvändigt. Några kallar det för civil olydnad. Andra kallar det för aktivism. Det handlar ofta om en kamp för att livet skall bli bättre.

Skillnaden mellan oss och duvhöken är att vi kan – och måste – göra skillnad på vad som förstör mer än det hjälper. Och när vi är osäkra på vad som är vad, då får vi hjälpa varandra att förstå.

Vi kan kämpa ensamma, men kampen blir lättare om vi är flera.

#vistårinteutmenvigeraldrigupp

Se, en gåvoflod går fram

./
Som en rämna och ett sår
är vår värld, men från ett kors
går en kraft som gör den hel.
Var med, var med och ge.
Nya himlar, en ny jord,
där rättfärdighet skall bo
vi i väntan vandrar mot.
Var med, var med och ge.
./
A Frostensson