Fågelskrämmor lockar besökare till I & I

På norra Öland, i Gällby, finns ett litet företag som jobbar med järndesign. Lagom till Ölands Skördefest ses fågelskrämmor i trädgården.

På gården säljs egen design som inredningsdetaljer, möbler, trädgårdskonst och presenter. All tillverkning av järnprodukterna sker på gården.

Från väg 136 är det lätt att hitta till I & I. Fågelskrämmor visar vägen till rätt adress.
Foto: Maria Brynielsson

Till förra årets skördefest väcktes idén om att tillverka fågelskrämmor. Då fanns ett 10-tal fågelskrämmor att beskåda och de väckte stor uppmärksamhet bland besökarna.

– Till årets skördefest har vi och några till gjort 36 fågelskrämmor och vi kände att vi ville göra lite extra nu när Böda är årets Ölandsby, säger Christina Prütz.

Fantasin flödar bland fågelskrämmorna i Gällby på norra Öland.
Foto: Maria Brynielsson

Kläderna som ses på fågelskrämmorna kommer från den egna garderoben, men även från grannar och en förskola.

Under skördefesten brukar det vara mellan 3 000 - 5 000 besökare hos I & I. Christina Prütz säger att det är roligt att så många kommer dit och att de varje år gör minst tre olika kollektioner så att det alltid finns något nytt att titta på.

Olika yrken finns representerade bland fågelskrämmorna som ses i trädgården.
Foto: Maria Brynielsson

– Vi har arbetat med rostiga produkter sedan 27 år tillbaka, det är underhållsfritt och smälter bra in i naturen. Under de senaste åren har vi märkt att intresset för trädgårdar har ökat och det är jättekul att det är så, säger Christina Prütz.

Omringade av fågelskrämmor är Norbert Warhus och Christina Prütz.
Foto: Maria Brynielsson

Förutom egen design av Christina Prütz och Norbert Warhus ses bland annat ullprodukter, keramik och glas.

På ullavdelningen finns ullprodukter från Österrike.
Foto: Maria Brynielsson

– Under skördefesten håller vi öppet i vårt café ”Rostade kaffeverandan” så här finns kaffe och kaka för de som är sugna.

I Paviljongen visas konstfotografi av Emese Demeter. Hon är född i Transylvanien och bor sedan 30 år tillbaka i Sverige. JoSy design från Hogård i Unnaryd finns på plats under helgen och visar sina ekologiska kläder.

– Första helgen i november anordnar vi alltid Jul på gården och då kommer flera utställare från Öland finnas representerade.

I trädgården ses stenfåglar av rostfritt material och mycket mer.
Foto: Maria Brynielsson

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.