Bekräftat: De kraftiga smällarna orsakades av flygplan

Flera kraftiga smällar skakade mellersta Öland på onsdagsförmiddagen. De orsakades av två JAS Gripen från Blekinge flygflottiljs F17.
Flera kraftiga smällar skakade mellersta Öland. Troligen ligger flygplan bakom det.
Foto: Roland Andersson

Vid 09.55 på onsdagsförmiddagen hördes flera kraftiga smällar på mellersta och norra Öland. I Borgholm vittnar invånare om att smällarna fick husen att skaka, fönsterrutorna skallrade, billarm gick igång och hundar blev vettskrämda.

På Ölandsbladets facebooksida berättar en läsare från Vedborm att det kändes som ett jordskalv, i Löt trodde en läsare att något hade sprängts.

Hanna ”Bondbönan” Karlsson rapporterade att i Dödevi blev både folk och fä förskräckta. Det trillade ner saker från fönsterbrädorna.

Blekinge flygflottilj F17 i Ronneby kunde senare bekräfta att det var deras flygplan som hade orsakat ljudbangen.

– Jag har inga detaljer men vi hade två flygplan som flög just då. När vi flyger i överljud genereras en ljudvåg (ljudbang) från flygplanet så länge den befinner sig i överljud. När ljudvågen når marken kan den upplevas som en smäll. Beroende på väderförhållanden kan ljudet transporteras  och höras över ett större område, säger Helene Nyberg, kommunikationschef.

Var denna flygning en del i en planerad övning?

– Vi genomför flygövningsverksamhet dygnet runt och året runt. Jag har inga detaljer kring den flygning du refererar till.

Många har hört av sig till tidningen om detta...

– Vi beklagar om det har orsakat obehag och oro. Har man frågor så kan man alltid kontakta mig och vi har också en bullerhandläggare här på F17.

Läs mer

Nyheter

Larm: Glöd i träd – räddningstjänsten ryckte ut

Vid midnatt mot tisdagen ryckte räddningstjänsten ut till Strömkärret sydöst om Djupvik.

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.