Stormen: Fortfarande strömlöst och träd över hus

Räddningstjänsten på Öland har tvingats till flera utryckningar då vind och hagel drabbat Öland.
Ett träd föll över familjen Lindeborgs hus i Färjestaden.
Foto: Emma Lindeborg

Vid 16-tiden på lördagseftermiddagen föll en stor tall över vägen mellan Gudesjö och Ranstad på norra Öland. Tallen drog också med sig en vägskylt i fallet.

I södra Möckleby så kom det larm från det nya vattenverket. Det handlade om plåt som lossnat i vinden och kunde innebära en fara för allmänheten.

SMHI berättar att det kommer vara fortsatt mycket hård vind under lördagskvällen, upp emot 25 sekundmeter. Först i natt ska vinden mojna något enligt prognosen.

Hela Öland ligger under en klass 1-varning.

”Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass”, skriver SMHI.

Vinden har också medfört strömavbrott.

Vid 16.30-tiden var dryg 440 hushåll utan ström i ett område kring Mörbylångs och Kastlösa. Norr om Löttorp var 303 hushåll utan el.

Strax innan 20 på lördagskvällen så kom larmrapporter om att konor från reparationsarbetet låg utspridda på Ölandsbrons högbrodel.

Samtidigt föll ett träd över den nedre vägen, väg 943, mellan Färjestaden och Mörbylånga i höjd med Eriksöre. Framkomligheten var där mycket begränsad.

19.55 kom larm om att stängsel och annat byggnadsmaterial från den nya högstadieskolan i Färjestaden låg över Järnvägsgatan.

20.05 rapporteras ett träd ha fallit över ett hus på Ängsvägen, nära Granuddens badplats i Färjestaden. Trädet orsakade inte så stora skador på huset.

Vid 23-tiden på lördagskvällen var fortfarande 392 hushåll utan el på Öland. 108 i området Mörbylånga/Kastlösa och 183 i Böda/Löttorp.

Strömmen väntas tillbaka under söndagsförmiddagen.

Läs mer

Sport

Polisen: Idrottare räknas inte i nya begränsningen

Under fredagen fattade Regeringen beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ytterligare. Det nya maxantalet reducerades från 500 ner till 50 personer och börja gälla från och med söndag 29 mars.

Öland

Konkurs för anrikt Ölandsföretag: ”Vi är alla bestörta!”

Öland

Aktiv start på ny park: ”Tiden är inne”

Nio års väntan är nästan över.

Öland

Slåtteräng rensades på stormfällda träd och grenar

När stormen Laura drog fram för en tid sedan blåste träd och grenar i mängd ner på slåtterängen Rune Jons-äng i Kalkstad. På fredagsförmiddagen gjorde femtontalet personer gemensam sak med räfsor och sågar för att rensa undan det värsta.

Insändare

Replik: Allt fler nöjda med kollektivtrafiken i länet

Nyligen gjorde jag ett studiebesök på Öland tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga Matilda Wärenfalk. Som relativt nytt regionråd med ansvar för kollektivtrafiken är det viktigt att på plats förhöra mig om behov och synpunkter. I allmänhet vill jag utveckla och stärka dialogen mellan resenärer, kommuner och Kollektivtrafiknämnd. KLT ska alltid vara öppna för dialog. Som jag ser vårt uppdrag är det att få vardagslivet att fungera så smidigt som möjligt i hela länet.

Öland

Ledare: ”Det handlar om omtanke för 26 000 ölänningar och 3 800 företag”

”Vi hjälps åt! Vi fixar det tillsammans!”