Foderkrisen - ministerns svar till de öländska bönderna

Ett transportstöd till de öländska bönderna känns nu långt borta, efter att landsbygdsministern Jennie Nilsson svarat på Länsstyrelsens vädjan. Till ATL svarar hon att det finns gott om foder att köpa inom rimligt transportavstånd, ett ”stort utbud har gjort att priserna för närvarande ligger på en betydligt lägre nivå jämfört med fjol”.
Landsbygdsminister Jenny Nilsson (S) öppnar knappast för ett transportstöd.
Foto: Tomas Nyberg

Efter krismöten kring bristen på foder vädjade Länsstyrelsen i Kalmar tidigare i veckan om stöd till lantbrukarna på Öland som drabbats hårt av den torra sommaren.

– Det stora problemet är att likviditeten för många lantbruksföretag redan nu är ansträngd. Då kan ett transportstöd vara avgörande för många lantbrukare, säger landsbygdsdirektör Karin Bergman.

Men, landsbygdsministern tycks inte vara enig i den analysen. Tidningen ATL har nu fått ett skriftligt svar från Jennie Nilsson. Hon förstår ”att situationen för de enskilda företagarna i vissa fall är mycket problematisk”. Men. Kostnaderna som uppkommer på grund av transporter av foder är relativt små, satta i relation till den totala kostnadsmassan på lantbruksföretagen och jämfört med hur kostnader och intäkter normalt varierar på ett jordbruksföretag, enligt Jennie Nilsson.

Hon konstaterar dessutom att avståndet till områden med normal tillgång på foder är mycket mindre än torråret 2018.

”Stort utbud har gjort att priserna för närvarande ligger på en betydligt lägre nivå jämfört med fjol”.

Läs mer

Sport

Silly season: IFK breddar – plockar målvakt från Böda/Högby

Från Böda/Högby till IFK Borgholm.

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.