Galleri Tinnert: ”Konst är som musik”

Missa inte stoppet i Arontorp. Efter nykokta kroppkakor inne hos Gillis kan besökare spatsera in till granngalleriet där kreativiteten flödar. Under kvällen bjuder den konstintresserade familjen in besökare för att se när far och dotter Tinnert målar akvarell. De erbjuder även nedsatt pris på konstinramning och goodiebags med generöst innehåll.
Under tjejkvällen kommer Ingemar och dottern Emma Tinnert visa hur det går till när de målar sina konstverk.
Foto: Natalia Johansson

Galleri Tinnert grundades 1990 i Östra Tunhem som ligger utanför Falköping. Då var verksamheten främst inriktad på inramning.

– Men sedan 2000 har vi även jobbat med konstnärer och konsthantverkare, säger Marina Tinnert och berättar att de samarbetar med ett sextiotal olika konstnärer.

För åtta år sedan öppnade de ett sommargalleri i Näsby på sydöstra Öland men efter några års betänketid och med en stor kundkrets från både Öland och omnejd beslutade de sig för att ta över lokalen i Arontorp. Det skedde i juni förra året.

Inne i butiken finns det ett stort utbud av konstnärsmaterial.
Foto: Natalia Johansson

Under ett och samma tak har de en del avsedd för konst och konsthantverk, en del för butik och konstnärsmaterial samt en utställningshall/galleri.

Marina guidar runt i den stora butiken och visar den konst som i dagsläget finns i galleriet och Ingemar Tinnerts ateljé. Hon tar emot kunder och ger goda råd när det gäller både konstnärsmaterial och inramningar. Hon är certifierad konstinramare.

– Gamla tavlor kan bli som nya med en ny inramning. En av aktiviteterna till tjejkvällen är titta in i ramverkstaden där jag visar hur man monterar en passepartout.

I butikens konsthantverksdel finns föremål i olika former och material. Det är allt från smideskonst, glas, gjutjärn, flätade pilkorgar och yllefiltar.

Ingemar är konstnär och målar naturmotiv i akvarell.
Foto: Natalia Johansson

I utställningssalen ordnas det utställningar i främst foto, måleri och grafik.

– Det är lite av varje. Vi har fem till sex utställningar per år, säger Marina och beskriver att konst kan jämföras med musik, På samma sätt som man kan gilla olika sorters musik går det även att tycka om olika sorters konst.

– Ena dagen vill man lyssna på hårdrock, nästa dag vill man lyssna på klassisk, bara det är av god kvalitet, säger Ingemar Tinnert med ett leende.

Ingemar är konstnär och har målat sedan han var liten. Han målar naturmotiv i akvarell och han håller även i välbesökta akvarellkurser.

– Jag intresserar mig av natur, fåglar och gamla hus, det är min motivvärld.

Under tjejkvällen får besökare se när Emma och Ingemar Tinnert målar sina akvarelltavlor.
Foto: Natalia Johansson

Under tjejkvällen kommer han och dottern Emma Tinnert att visa hur det går till när de målar sina verk. Emma har studerat biologi vid Linnéuniversitetet och i samband med hennes studier väcktes intresset för fjärilar. Hennes detaljrika illustrationer på fjärilar och naturmotiv finns både som tavlor, i en fjärilsbok och som vykort.

2019 års tjejkvällsarrangemang är första året för Galleri Tinnert.

– Det är kul att vara med i olika sammanhang och att vara delaktig i det som händer och sker, säger Ingemar.

Marina Tinnert packar i konstnärsmaterial i en goodiebag som delas ut under tjejkvällen.
Foto: Natalia Johansson

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Familj

Monica Backström har gått ur tiden

I en ålder av 80 år har formgivaren och designern Monica Backström, Kalmar, avlidit.