Gryning

Vintersolståndet är passerat. Klockan 23.23 igår kväll var det som mörkast, och inom några veckor märker vi att ljuset äter upp mörkret minut för minut. Det är gryning – förebådande den tid då mörkret får vika.
Gryningen kan se olika ut. Här strilar strålarna den fram en tidig oktobermorgon bakom de skuggande träden.
Foto: Björn Sandström

På vintern kommer gryningen inte förrän en bra bit in på dygnet. Sommartid får vi gå upp tidigt tidigt för att få vara med om den alldeles speciella känslan då solen är på väg att stiga upp över horisonten. En sommarmorgon på östra Öland har tiden gått över midnatt med bara några timmar. För den som vill fira gryning gäller det att vara morgontidig.

För visst vore det väl fint att ”fira gryning” på samma sätt som att ”fira skymning”. Kanske till och med finare! Att få vara med och att få fira den gryende dagen, den tid på dygnet då vi får vara med om att ljuset återvänder efter några mörka timmar. Korta eller långa timmar, helt beroende på vad som har hänt, när det har hänt.

Dygnets mörka timmar kan vi förbereda oss för. Timmar då vi får vila. Timmar då vi får återhämta oss från det som dagen innebar.

Och så finns det hjältar bland oss som arbetar under de mörka timmarna för att vi andra skall kunna få den omsorg som vi behöver. De möter gryningen oftare, de ser ljuset återvända och vet att det innebär vila för dem.

quote
”Som hela kroppen får sitt ljus av ögat, låt vart jordiskt nu och varje dag vi får av dig bli genomströmmad av ditt liv.” (A Frostensson)

Livets mörka timmar kan komma oväntat, hastigt, utan tid till förberedelse. En dag inträffar det där som försätter oss i chock. För någon kan det vara förlusten av en familjemedlem eller en nära vän. För någon annan är det sjukdomen som gör att livet får en helt annan vändning. Arbetslöshet. Avskildhet. Ensamhet.

Men gryningen kommer. Den mörka natten kan vara kort eller långt. Precis som under årets växlingar.

Gryningen kommer, när solen långsamt höjer sig över horisonten. Och när en medmänniska gör att ljuset kan ta plats och skingra mörkret inombords.

Kanske är du den medmänniskan.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Kultur

Musik: Stagneliusdikt blir singel med Trio Erici och Camerata Nordica

​Erik Johan Stagnelius anses vara en av Sveriges genom tiderna största poeter. En av hans mest älskade dikter, Amanda, har tonsatts och tolkats av många genom åren. Nu släpper öländska Trio Erici sin version. På inspelningen medverkar stråkmusiker från kammarorkestern Camerata Nordica och jazztrummisen Adam Ross.

Öland

Stormen: Fortfarande strömlöst och träd över hus

Räddningstjänsten på Öland har tvingats till flera utryckningar då vind och hagel drabbat Öland.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Klart - nu säljs rekordlägenheten: ”Den dyraste”

8 480 000 kronor på bordet - och Borgholms dyraste lägenhet någonsin med ett kvadratmeterpris på 66 771 kronor är din.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.