Här är de bästa restaurangerna på Öland

White Guide är Sveriges ledande restaurangguide och i år listas totalt 600 krogar – nio av dem återfinns på Öland.
Jonas Åhman driver Restaurang Trädgårdsgatan 26.

Trädgårdsgatan 26

Restaurangen drivs av Jonas Åhman i Borgholm och är med sina 68 poäng den högst rankade restaurangen på Öland. Det är den enda i klassificeringen ”Mycket god klass”. I år var den också nominerad av White Guide till priset ”Årets Hjärtekrog”.

Erica och Mikael Anerhaf driver Eco By Strandnära.
Foto: ARKIV

Eco By Strandnära

Erica och Mikael Anerhaf har under åren fått och nominerats till en hel del priser för sitt arbete med Eco By Strandnära, där deras fokus ligger på ekologiskt hållbarhet i en KRAV-certifierad B&B- och restaurangverksamhet. I White Guide fick restaurangen också 68 poäng men hamnar i ”God klass” eftersom de inte har tillräckligt många matpoäng.

Gamla Televerket Vin & Bistro i Borgholm.
Foto: ARKIV

Gamla Televerket Vin & Bistro

Krogen som ligger intill torget i Borgholm drivs av Gith Westin och Tommy Johansson sedan 2017. Deras ambition är att servera vällagad och rustik mat med en modern touch som också följer vad de olika årstiderna har att erbjuda. I White Guide hamnar de i ”God klass” och får 61 poäng.

Eksgården Krog & Rum i Gårdby.
Foto: ARKIV

Eksgården Krog & Rum

Krogen som ligger i Gårdby får 66 poäng och återfinns också i ”God klass”. Den drevs förra året av Christofer Johansson som numera är ny ägare till Hotell Borgholm. De nya arrendatorerna är Gunnar Ellström och Lovisa Ortvall som ska satsa på lokala råvaror. Det ska vara fräscht, mycket fisk och sallad.

I klassen ”Också ett bra ställe” hamnar restauranger som får under 60 poäng eller 22 poäng på mat, de exakta poängen redovisas inte.

I den klassen återfinns i år Lundgrens Garage i Borgholm, Seasalt Kitchen i Färjestaden, Kackelstugan, Norrings Crêperi i Borgholm och Mormors Restaurang i Stora Rör.

White Guide bedömer nivån, inriktningen och kvaliteten på mat, dryck, service och atmosfär vilket resulterar i slutpoäng där maten väger tyngst.

Läs mer

Näringsliv Öland

Special: Näringsliv Öland

I torsdagens papperstidning fick ni med vår Näringslivsbilaga, späckad med artiklar om lokala företag.

Öland

Lennart drog rekordpublik

Årets andra tisdagsklubb på Nalen lockade rekordmånga deltagare då 38 Ölandsvänner bänkade sig i Stora salen på Nalen som dagen till ära fick ersätta den för församlingen urvuxna ordinarie möteslokalen Trocadero.

Öland

Formpress

Familjeföretaget startade 1996 och har utvecklats från ett litet företag med två-tre personer till ett internationellt företag med fyrtio anställda. Formpress gör i huvudsak brickor i björkfanér och trycker sina kunders motiv på dem. Och trots att produkterna finns i fyrtiotvå länder så är företaget ganska anonymt på hemmaplan.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.

Öland

Plats för alla på Magasin 1

Handikapptoalett och hiss. Det är de planerade förbättringarna på restaurang och hotell Magasin 1 i Mörbylånga.