Nytt besked: Högstadieklass i Färjestaden tidigast 2021

Det finns inte plats för de barn som vill gå i årskurs 7 i Färjestaden i höst. Det framgår av ett uttalande från skolchef David Idermark efter utbildningsnämndens möte på onsdagen. Det kommunala högstadiet kommer att stå klart först hösten 2021.
Smaragdskolan i Färjestaden kommer även i fortsättningen att inrymma årskurs 5 och 6. Därmed blir det inte möjligt för kommunen att starta en årskurs 7 i Färjestaden.
Foto: Arkiv

Enligt tidigare uppgifter skulle kommunen kunna ha en årskurs 7 på Smaragdskolan från och med hösten 2019 med tanke på att det planerade kommunala högstadiet inte kommer att stå klart som planerat.

Beskedet från utbildningsnämnden är att det inte kommer att fungera.

– Orsaken är att färre elever än tidigare uppgift kommer att byta från kommunal skola till friskolan Östra skolan.

I ett nyligen genomfört skolval har 75 elever i årskurs 6 anmält att de vill gå i årskurs 7 på Smaragdskolan. Det skulle krävas att årskurs 5 kan flytta till Färjestadens skola, vilket de inte finns utrymme för.

– Kommunen kommer därför inte att erbjuda årskurs 7 på Smaragdskolan i Färjestaden höstterminen 2019, skriver skolchefen David Idermark i pressmeddelandet.

Skulle en årskurs 7:a erbjudas plats på Smaragdskolan skulle det krävas etablering och hyra av moduler, vilket anges som omöjligt då utbildningsnämnden har ett stort besparingskrav 2019.

– Beslutet i utbildningsnämnden är ett resultat av det positiva faktum att fler familjer än vi tidigare fått uppgift om väljer kommunal skola i Färjestaden, säger David Idermark.

Det kommunala högstadiet skulle från början vara klart för inflyttning hösten 2017. Överklagningar och andra förseningar gör att man nu räknar med inflyttning hösten 2021.

Läs mer

Öland

Invigning av Öland Spirar ställs in

Tanken var att det skulle bli fest på Mörbylånga torg den 8 maj. Då skulle årets Öland Spirar ha invigts, men liksom mycket annat ställs nu evenemanget in.

Öland

Ledare: ”Det kom ett mejl från Täby...

Under mina över 30 år på Ölandsbladet har jag aldrig upplevt sådana obehagligheter mellan ölänningar och fritidsboende.

Öland

Utbildning: Gymnasieförbundet öppnar skolorna för vissa elevgrupper

Kalmarsunds gymnasieförbund kommer att öppna skolornas lokaler och bedriva undervisning i skolorna för ett mindre antal elevgrupper och därmed säkerställa att elever i gymnasieskolan och yrkesvux kan slutföra sin utbildning.

Mörbylånga köping 200 år

Från gästgivargården i Mörbylånga till Rosenbad i Stockholm

Bara 14 år gammal lämnade en av gästgivarens söner föräldrahemmet vid torget i Mörbylånga. Året var 1893. Han hette Agnar Bernhard Petersson men tog sig långt senare namnet Mörling efter Mörbylånga. Ytterligare några år senare när han jobbade på krog i Paris stavade han det Meurling. Hans namn är förknippat med många guldkrogar i Stockholm.

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Öland

Ledare: ”Allt kan inte skyllas på coronan!”

Kan vi vara överens om en sak? Allt beror inte på coronan!