Julklapp från staten - Borgholm får miljonbelopp

Avdelningen tidiga julklappar – Borgholm har något oväntat fått sex miljoner kronor från Migrationsverket.
– Kul att vi fick dem, det var väldigt osäkra pengar, säger Kim Jakobsson, administrativ chef på utbildningsförvaltningen.
7,4 miljoner kronor från Migrationsverket, varav sex mer eller mindre oväntade - en tidig julklapp till Borgholms kommun.
Foto: Arkiv

Mångmiljontillskottet från staten är en ersättning för de extrakostnader kommunen hade under perioden 2014 - 2017 för asylsökande barn och elever i förskola och skola.

Ersättningen är inte baserad på antalet barn och elever, utan har sin grund i de kostnader kommunen tvingades till för att hantera anstormningen av asylsökande barn där enkom Åkerboskolan på norra Öland under en period växte från 150 elever till 250. Lokalmässigt löstes detta med att hyra in moduler.

– Bidraget är kopplat till sådana kostnader, som för moduler, städ och el, berättar Kim Jakobsson på utbildningsförvaltningen.

Pengarna kom in på kommunens konto den sista november och beskrivs som en välkommen överraskning.

– De var inte budgeterade, trevligt att vi fick dem, säger Kim Jakobsson, som under en längre tid följt den färd förvaltningens ansökan gjort mellan olika avdelningar på Migrationsverket.

Förutom de sex miljonerna har Migrationsverket nyligen betalat ut ytterligare 1,4 miljoner till kommunen.

– Just de pengarna var inbokade så totalen på 7,4 miljoner påverkar likviditeten, medan de sex – som var mycket välkomna, det känns riktigt, riktigt bra – påverkar årets resultat, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Årets budgetmål, drygt tolv miljoner plus, för kommunens samlade ekonomi ska därmed vara säkrat.

– Det såg lite kärvt ut ett tag, men nu bör det bli en bra bit över tolv miljoner. Efter tio månader var överskottet 7,5 miljoner med årsprognos på 9,3, kommenterar kommunalrådet.

Antalet asylsökande barn i skola och förskola har sedan toppen 2016 sjunkit dramatiskt.

– Vårterminen 2016 hade vi 323 asylsökande barn i verksamheten, idag är det två, berättar Kim Jakobsson.

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Henric Borgström: ”För tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över

För två veckor sedan 23 mars noterade Stockholmsbörsen årets botten nästan minus 30 procent från årsskiftet. Nu har det gått fyra veckor sedan det kraftiga börsfallet inleddes och börskurserna ligger fram till måndagsförmiddagen cirka 20 procent minus hittills i år.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.