Katten Sulan dog av musgift: Ägaren vill ha hårda restriktioner – ”Måste bli tydligare”

I fyra dagar kämpade katten Sulan men hennes liv gick inte att rädda. Veterinärerna misstänker starkt att hon fått i sig musgift som det inte finns något botemedel till. Nu vill matte Erica Edlingsson sprida information för att undvika fler fall i framtiden.
Erica Edlingsson med sin katt Sulan som efter flera dagars kamp mot en misstänkt förgiftning inte klarade sig.
Foto: PRIVAT

I lördags hittade Erica Edlingsson och Peter Jonsson deras snart ettåriga katt Sulan medvetslös på deras altan i Åkerhagen i Borgholm. Hon var undertempererad, okontaktbar och lealös.

– Jag var säker på att hon var död och blev panikslagen. Jag förstod inte hur det kunde hända, säger Erica Edlingsson.

När de undersökte henne noggrannare kände de hjärtslag och fick även svaga reaktioner. De åkte genast med katten till Läckeby Djursjukhus och där konstaterades att Sulan hade blivit förgiftad av någonting. De var inledningsvis inte säkra på vad.

Sulan som låg i koma blev inlagd och på kvällen drabbades hon av kramper. Veterinärerna misstänkte då starkt att katten hade fått i sig den nya sortens musgift, som innehåller ämnet alfakloralos.

Till det äldre råttgiftet finns det effektiv behandling men till det nya kan endast symtomatisk behandling ges, vilket innebär att värme, vätska och kramplösande medicin tillförs. Sedan går det bara att vänta och se.

Sulan kämpade för sitt liv i flera dagar men i tisdags fick de ta det svåra beslutet att låta henne somna in.

– Hon blev lite bättre på måndagskvällen och så brukar det se ut när de kommer att klara sig. Veterinärerna drog ner på den kramplösande medicinen och trodde att hon skulle vakna av sig själv. Men det gjorde hon inte och fick istället fler kramper.

Veterinärerna förklarade att Sulan förmodligen hade fått i sig en stor mängd av giftet. Risken fanns att hon skulle få skador på vitala organ.

– Det är hemskt att se djur plågas på det viset. Det är ett svårt beslut att ta men det kändes ändå rätt, vi ville inte att hon skulle lida mer. Det känns orättvist. Men jag hoppas att hennes död kan hjälpa till att sprida informationen så att färre drabbas av detta.

Erica Edlingsson hade inte hört talas om musgift med alfakloralos och dess effekter tidigare. Men den senaste veckan har hon läst många artiklar med katter och hundar som har drabbats. Hon tycker det är frustrerande att musgiftet säljs i vanliga butiker och kan köpas av vem som helst.

– Det är både orimligt och märkligt att kemikalieinspektionen inte har utfärdat några restriktioner vid försäljning. Jag kan tycka att detta är ett ämne som endast bör hanteras av auktoriserade firmor som exempelvis Anticimex.

Hon berättar att en annan katt i området blev förgiftad i höstas. Men hon vill inte tro att det finns ont uppsåt, att någon ger katter gift med flit.

– Jag vill tro att det handlar om okunskap. Man läser inte bruksanvisningen före användning utan gör som man själv tror är bra. Istället för att ta saken i egna händer önskar jag att privatpersoner tar sitt ansvar och använder sin hemförsäkring för bekämpning av så kallade skadedjur och gnagare.

– Det måste bli tydligare med hur det ska användas, vad det får för följder om fel djur äter det och att det inte finns något botemedel. Detta kan vara förödande. Tänk om ett barn skulle drabbas?

Läs mer

Öland

Mia Skäringers succéföreställning visas på Folkan

Trycket på biljetterna för att se ”No More Fucks To Give” på Folkan är stort.

Öland

Klart: Musikalstjärna till Borgholm

Nu är det klart med vilken artist som åker på turné med Diggiloo i sommar. En urstark artistuppsättning som redan presenterats blir därmed ännu starkare.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Klart - nu säljs rekordlägenheten: ”Den dyraste”

8 480 000 kronor på bordet - och Borgholms dyraste lägenhet någonsin med ett kvadratmeterpris på 66 771 kronor är din.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.