KLART: Diggiloo-turnén till Borgholm - här är årets artister

Flera av landets pop- och rockartister medverkar i Sveriges största sommarturné. Ölandsbladet blev uppringda av några av artisterna som berättade om stämningen inför sommarens show.
Artister Diggiloo 2020: David Lindgren, Tommy Nilsson, Per Andersson, Theoz, Jessica Andersson, Mariette, Sanne Salomonsen, Sarah Dawn Finer. Lisa Stadell, Kristina Lindgren och Frida Öhrn.
Foto: Kristofer Sandberg

Det är 22 juli som Diggiloo kommer till Borgholm. Artisterna som är med på årets turné är David Lindgren, Jessica Andersson, Mariette, Tommy Nilsson, Per Andersson, Sarah Dawn Finer, Sanne Salomonsen, Lisa Stadell, Kristina Lindgren, Frida Öhrn och Theoz.

Sedan 17 år tillbaka är Diggiloo landets mest långlivade sommarturné. Den 1 juli drar showen igång i Malmö och avslutas åtta veckor senare med fyrverkerier, pompa och ståt i Eskilstuna. En av de som är med är Per Andersson.

– Äntligen så får jag säga till alla vad jag ska göra till sommaren. Det har varit jobbigt att inte få berätta det för någon, säger Per Andersson.

Han har varit med i Diggiloo några gånger tidigare. 2013 stod han naken på scenen med en hatt och publiken låg dubbelvikta av skratt, eller gömde sig bakom sina filtar.

– Jag har inga gränser när det gäller komik och kör ”all in” så det blir fullt ös.

Blir det någon comeback på numret med hatten i sommarens show?

– Jag får nog fundera på det nu efter att jag har pratat med Ölandsbladet. Kanske ska jag skriva ett nummer som heter ”Hatten 2”, säger Per och skrattar.

Han berättar om ett härligt minne från Öland.

– Jag och en från bandet passade på att ta ett dopp på varje ort vi besökte en sommar och så satte vi oss ner för att betygsätta badplatserna. Den sommaren vann badplatsen i Borgholm.

Spelplatserna för Diggiloo varierar, det är alltifrån naturreservat, slottsparker, tennisarenor, badplatser till campingområden. I somras drog Eurovisionsaktuelle John Lundvik extra mycket skandinavier. Nu är det dags för rockdrottningen Sanne Salomonsen att vara med i gänget.

En av Sveriges yngsta och största artister ”Theoz” har skrivit på kontrakt för sommarjobb, turné med Diggiloo. Han har miljontals följare på musikappen Tik Tok och cirka 200 000 prenumeranter på Youtube. I somras släppte han en EP med sex låtar.

– Diggiloo är mitt första sommarjobb. Det kom som en chock när jag fick frågan om att vara med, men det ska bli jättekul.

Theoz säger att han känner sig ung i gänget. Han är endast 14 år.

– Jag hade koll på de allra flesta artisterna innan, och de jag inte kände har jag lärt känna nu. När jag kan så lyssnar jag på låtar som ligger på topplistan.

För några år sedan lärde Theoz Samir och Viktor shuffla.

– Jag vet inte vad jag ska göra i Diggiloo. Men kanske blir det att shuffla, säger Theoz.

Frida Öhrn är en annan nykomling i Diggiloo-sammanhang. Hon har ett förflutet som sångerska i Oh Laura och Cookies´n´Beans.

– Det känns jättekul att jag ska få vara med. Både jag och Tommy Nilsson är ju uppväxta på samma ort, i Solna.

Sedan flera år tillbaka har Frida Öhrn uppträtt på Kackelstugan.

– Det är ett favoritställe och jag har varit mycket på Öland. Mitt största minne därifrån är nog när jag satt och ammade och det kom en massa kor och ställde sig runt omkring mig.

Precis som vanligt får publiken uppleva en helkväll med tre timmars show. Biljetterna släpps 30 november.

Läs mer

Mörbylånga köping 200 år

Från gästgivargården i Mörbylånga till Rosenbad i Stockholm

Bara 14 år gammal lämnade en av gästgivarens söner föräldrahemmet vid torget i Mörbylånga. Året var 1893. Han hette Agnar Bernhard Petersson men tog sig långt senare namnet Mörling efter Mörbylånga. Ytterligare några år senare när han jobbade på krog i Paris stavade han det Meurling. Hans namn är förknippat med många guldkrogar i Stockholm.

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.