1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Klassiska båtar i hamnen

Kulturbåtsbryggan etablerades 2005 i samarbete mellan Borgholms båtklubb och Borgholms kommun. Under åren har bryggan blivit en turistattraktion.
Pelle Crantz och Bertil Johansson visar sina Ölandssnipor under Borgholmsmässan.
Foto: Maria Brynielsson

I de gamla Ölandssniporna finns mer än trä. Beroende på var längs den svenska kusten sniporna skulle användas så byggdes de på olika sätt.

– Under Borgholmsmässan kan det som mest finnas 16 Ölandssnipor här. De är byggda för att man ska ro. Under åren så har det testats olika metoder, men grunden har alltid varit densamma, säger Pelle Crantz.

Kulturbryggan är en sektion i Borgholms Båtklubb.
Foto: Maria Brynielsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det som kännetecknar en Ölandssnipa är att den ser smal och skör ut. Trots storleken så klarar den hårt väder.

Det är inte vilka båtar som helst som får en plats.

– Kravet vi har här är att de måste vara tillverkade av trä. Under Borgholmsmässan så kommer vi finnas vid Societetsbryggan och om vädret tillåter seglar vi i hamnen, säger Pelle Crantz.

För drygt två år sedan spelades en reklamfilm in till E-ON och då filmades Ölandssnipor från Ölands båtklubb vid Byrum och Kårehamn.

– Vi är omkring tio medlemmar nu och det varierar från år till år, men vi vill gärna bli fler och att det kommer fler Ölandssnipor till Kulturbryggan. Den äldsta som finns här nu är från 1860, det är ”Haget” och den ägs av mig, säger Pelle.

Bertil Johansson är granne med Pelle Crantz och båda har ett starkt intresse för Ölandssnipor.

– Vi brukar hitta på olika saker och har bland annat seglat till Revsholmen och Pataholm. Att segla är bra för själen. Vinden för en och man kan inte påverka något, säger Bertil.

– Det är inte ett ägande, det är en relation, lägger Pelle till.

Föreningens syfte är att rädda och bevara Ölandssnipan till eftervärlden.

Nu ser de fram emot att medverka under Borgholmsmässan och precis som så många andra deltagare så hoppas de på fint väder under mässdagarna.