Kraftmätning på lantbrukarnas traktorer

När förra årets skördefest gick av stapeln och traktorernas muller i Bettorp drog igång hade aktiviteten lockat många besökare och köerna dit var långa.
– Det var succé förra året, säger arrangören som i år bjuder på tre olika dagar med traktorpulling med första start under spirarhelgen.
Tobias Knutsson, Ulrica Karlber Rudén, Alfrida Rudén och Christian Rudén framför traktorpullingbanan i Bettorp. Banan är 140 x 12 meter.
Foto: Natalia Johansson

På lördagen, den 11 maj öppnar familjen Rudén banan hos Tobias Knutsson i Bettorp och bjuder in till årets första traktorpulling tillsammans med Östra Smålands tractorpullingklubb.

– Ja, då är det de vanliga standardtraktorerna som lantbrukarna själva kör. Detta är traktorpullingens grund, säger Christian Rudén och uppmanar de öländska bönderna till att komma och delta.

Till sommarens traktorpulling den 1 augusti, samt Skördefesten är det SM-klasser som gäller, men till Öland Spirar är det alltså klasser för lantbrukarnas traktorer.

– Ja, det ska inte vara märkvärdigt, man ska testa sin egen traktor som man har i jordbruket och se hur stark den är. Det är det som är det roliga, säger Ulrica Karlber Rudén.

Traktorerna är vanliga lantbrukstraktorer och innan tävlingen drar igång på lördagsförmiddagen vägs de stora maskinerna för att hamna i rätt klass.

– Det är viktigt för att de ska vara jämförbara med varandra.

Den första klassen har en maxvikt på 4,4 ton, därefter nästa steg där maxvikten är 5,7 ton, sedan 7,5 ton, upp till 9 ton och ännu en klass där traktorerna väger över 9 ton.

Släpet som traktorn ska dra har en stor platta fram, och hjul bak. Ovanpå ligger en vikt, som hjulen för framåt när traktorn drar släpet. Detta gör att släpet blir tyngre och tyngre ju längre fram på banan som traktorn kör. För traktorföraren handlar det om att komma så långt som möjligt innan fordonet stannar av tyngden.

Markägaren Tobias Knutsson berättar att han kommer delta.

Vilken klass ska du delta i?

– Äh, jag tar väl någon av mina traktorer, skrattar Tobias.

– Det gäller ju att välja rätt traktor med omsorg, och se vart man har bäst chans. Man behöver ju inte ta sin största, inflikar Christian.

Det är ingen föranmälan den 11 maj utan det är bara att dyka upp med sin traktor.

– Men vi önskar att de som ska delta kommer senast klockan nio på lördagen.

Då vet ni inte hur många som dyker upp?

– Nej, inte till standarden, så det blir spännande. Det jag vet är att det kommer gå ett lastbilslass från Skåne.

– Så bara kom hit med din traktor och ge grannen vad de tål, ler Ulrica.

Tractorpulling, Axima Power Pull Öland.
Foto: Malin Edeborg

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.