1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kritiken mot Guldfågeln: ”Brott mot djurskyddslagen måste få konsekvenser”

Ett upprörande exempel på hur den svenska djurskyddslagen misslyckas anser Djurens Rätt efter beskedet att åtalet mot Guldfågeln läggs ner - sedan de skållat levande kycklingar.
Guldfågeln frias - men får snabb kritik av Djurens rätt.
Foto: unknown

– Det borde vara självklart att lagen ska gälla lika för alla, men detta visar att så inte är fallet. Att åklagaren säger att hanteringen av kycklingarna strider mot djurskyddslagen men trots det lägger ner förundersökningen är anmärkningsvärt, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt.

– Det visar att den svenska djurskyddslagen gör undantag för djur som på pappret ska skyddas mot onödigt lidande, men som kan skållas levande utan konsekvenser.

Länsstyrelsen i Kalmar som gjorde en åtalsanmälan i april mot Guldfågeln efter att Livsmedelsverkets veterinärer vid fyra olika rutinkontroller upptäckte att ett tiotal kycklingar skållats levande. På måndagen lades utredningen ner av kammaråklagare Kjell Jannesson.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Guldfågeln får gå fria med myndigheternas goda minne trots att de skållat kycklingar levande. Det är svårt att förstå hur vi kan acceptera det. Vi behöver en djurskyddsmyndighet som inte ser mellan fingrarna med lagöverträdelser mot djur på det sätt som myndigheter och domstolar gör idag, säger Camilla Bergvall.