1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Landshövdingen om kommunens vattenräddning – ”De har brutit mot lagen”

Kommunens vattendämning i Tvetaområdet är underkänd av länsstyrelsen, som har förbjudit kommunen att ha kvar den. ”Vi kan inte göra på något annat sätt”, säger landshövding Thomas Carlzon.
Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar län, säger att länsstyrelsen inte kan göra på något annat sätt, om förbudet att Mörbylånga kommun inte får ha vattendämningen från 2016 kvar i Tvetaområdet.
Foto: Maria Wiell

– Kommunen har brutit mot lagen och när vi fick en anmälan från en privatperson var det här det enda sättet vi kan hantera det på, säger landshövding Thomas Carlzon.

Det var under den akuta vattenkrisen 2016 som Mörbylånga kommun gjorde en fördämning i Tvetaområdet på fastigheten Bostorp 5:1 för att hålla kvar ytvattnet något längre. För att på så sätt förbättra grundvattennivåerna. Efter en tid fick länsstyrelsen en anmälan av en privatperson om dämningen. Efter undersökning av platsen kom länsstyrelsen fram till att det inte fanns någon ansökan om åtgärden, vilket är ett måste enligt lag.

– Genom att inte skicka in en ansökan innan de utförde vattendämningen så bröt kommunen mot lagen och när vi fick en anmälan om det är det vår skyldighet och enda möjlighet att utreda frågan, säger landshövding Thomas Carlzon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Han menar att de inte kan göra annat än att följa de lagar som riksdag och regering har stiftat, ”vi måste agera enligt lagen”.

– Nu har ju även Mark- och miljööverdomstolen gått på vår linje. Och eftersom Mörbylånga kommun nu har överklagat till nästa instans (Mark- och miljööverdomstolen, red anm) får vi se vad de säger. Kommer de fram till något annat får vi ju rätta oss efter det.

Vattensituationen på Öland är ytterst prekär, enligt SGU värre än 2016. Många tycker nog att det är märkligt att länsstyrelsen i en sådan situation förbjuder kommunen att göra åtgärder som kan vara till hjälp?

– Ja, det är helt klart en intressekonflikt. Jag själv och från länsstyrelsens sida vill vi göra allt vi kan i den situation vi är. Men vi måste följa lagen, vi har inget alternativ, säger Thomas Carlzon.

Kommande vecka återupptar länsstyrelsen samrådsmöten med en mängd olika parter för att diskutera vattensituationen på Öland och i länet för övrigt. Den situation som SGU säger är ”värre än 2016”. Och landshövdingen betonar återigen att ”vi skall göra allt vi kan för att hjälpa till”.