Längtan efter ljus

Många rapporter i radio, på tv, i tidningar och på sociala medier gör att vi många gånger känner både oro och rädsla. Men vi får inte glömma ljuset.
En morgon i mitten av december stiger solen upp över Knisa mosse på Öland. Det skulle bli en ljus dag efter de många tidigare dagarna som hade varit både grå och kulna.
Foto: Marwin Johansson

Allt ser så mörkt ut, både i vårt eget land och ut över världen. Det är våld, övergrepp, bränder, korruption, miljöförstöring, maktfullkomlighet, fattigdom och sociala klyftor. Och mycket, mycket annat som vi helst vill slippa.

VIsst, vi kan stänga av tv:n och radion, sluta läsa tidningar och sociala medier. Men det hjälper inte. Mörkret finns där, över hela världen. På en del håll i ofattbar mängd, på andra håll mer hanterbart. Men för den som drabbas finns det inga gradskillnader.

quote
Advent är mörker och kyla, på jorden är krig och kallt. Man drömmer om fred och om vänskap, men bråkar och slåss överallt.

Det är inte mer mörker i världen idag än tidigare, men vi hör talas om det mycket mer. På grund av det enorma nyhetsflödet som sköljer över oss. Och på grund av att det hela tiden finns krafter som vill göra mörkret än mörkare.

Mörkret i naturen påverkar oss också, på olika sätt. Vi kan bli ledsna och deprimerade. Men några av oss kan tycka att det är skönt. Att få kura ihop sig, tända ljus och vänta på det som vi vet skall komma. Solen och ljuset.

Det märkliga och förunderliga är att när mörkret är som mörkast är ljuset som närmast. Det ljus som förändrar världen och som förändrar livet. Det ljus som gör att blommorna blommar och våra leenden blir större.

Det lilla ordet Hopp är ett sådant ljus. Hoppet står för något som vi önskar – det kan vara ljus, värme, glädje, lugn, rättvisa och solidaritet. Eller något annat som gör att mörkret minskar runt omkring oss.

Mitt hopp och min förhoppning så här några dagar in på det nya året är att vi alla får uppleva att mörkret blir lite mindre mörkt runt oss. Att ljuset tar makten över vår värld och våra liv.

Till dig och mig: låt oss ge varandra hopp. Både med våra tankar och våra handlingar.

Det ljus som liv åt världen gav

Det ljus som liv åt världen gav
nu sin boning bland oss tar.
Lyser i den mörka natt,
över döden har det makt.
Skaparljus, du livets ord,
sök vårt hjärta, led vår fot.
Anders Frostensson efter en amerikansk Negro Spiritual

Läs mer

Coronavirus

Corkovic: ”Situationen är allvarlig - inte läge att åka till Öland”

Borgholms starke man Ilko Corkovic vädjar till alla att inte resa till Öland. Samtidigt poängterar kommunen att de som redan är här självfallet ska få vård om de behöver det.

Öland

Henric Borgström: ”För tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över

För två veckor sedan 23 mars noterade Stockholmsbörsen årets botten nästan minus 30 procent från årsskiftet. Nu har det gått fyra veckor sedan det kraftiga börsfallet inleddes och börskurserna ligger fram till måndagsförmiddagen cirka 20 procent minus hittills i år.

Öland

Årsmöte med radioamatörer

Ölands Radioamatörer, SK7RN har hållit sitt årsmöte i IOGT-NTO-lokalen i Borgholm. Erik Nyberg, Böda, är omvald ordförande.

Öland

Historia och blues på berättarkväll

Som ett första evenemang i en ny satsning bjöd Annica och Jörgen Hedman, Föra trädgård, in till en berättarkväll med mat, historia och bluesmusik. Lokalen var fullsatt och publiken avnjöt soppa, wraps och kaffe med efterrätt medan Jörgen Hedman och Jan-Henrik Fallgren berättade, spelade och sjöng.

Coronavirus

Per Lublin: ”Stoppa påskfirarna vid Ölandsbron”

Per Lublin vill stoppa påskfirare när de kommer till Ölandsbron. Det skriver han i en interpellation till Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.