1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsstyrelsen omhändertar lantbrukares djur efter grov vanvård – ”vadade i gödselvatten”

En lantbrukare i Borgholms kommun har brustit på 15 punkter enligt djurskyddslagen och efter en inspektion valde länsstyrelsen att omhänderta samtliga nötkreatur med omedelbar verkan, 14 stycken fick avlivas omgående.
14 djur fick omgående avlivas på grund av för dålig hälsa. Ett ungdjur var så svag och orkeslös att den fick lyftas upp ur boxen där den sedan låg helt apatisk.
Foto: Länsstyrelsen

Efter en anmälan om allvarliga missförhållanden gjorde länsstyrelsen den 29 juni en oanmäld inspektion hos en köttbonde i Borgholms kommun. Läget på gården kan liknas vid en misär där djuren var grovt vanvårdade. Totalt brast lantbrukaren på 15 punkter enligt djurskyddslagen, bland annat när det gäller tillgång till foder, vatten, tillsyn och nödvändig vård.

I lösdriftsstallet möttes Länsstyrelsen av högljutt råmande nötkreatur som vadade i 20-30 centimeter gödselvatten. Detta på grund av en vattenläcka och att utgödslingen hade slutat fungera och inte blivit lagad på tre dagar.

De före detta bäddarna bestod enbart av gödsel och det fanns ingenstans där djuren kunde ligga där det var torrt och rent.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Djuren hade inte heller tillgång till foder eller vatten.

”Några av djuren stod och åt av gödseln i bädden”, skriver länsstyrelsen i kontrollrapporten.

På en tjur hade ett horn vuxit tre centimeter in i huvudet.

”Det måste ha varit väldigt smärtsamt för djuret”, konstaterar länsstyrelsen.

Spaltstallet var boxarna överbelagda.
Foto: Länsstyrelsen

I en annan del av ladugården var boxarna överbelagda och även där saknades foder.

”Djuren sträckte sig så långt de nådde för att försöka nå några enstaka strån som låg i gången. All inredning var renslickad och det fanns inte ens damm på dem”, skriver länsstyrelsen i rapporten.

I stort sett hela besättningen var avmagrade och flera kraftigt underutvecklade, vissa djur såg ut att vara 4-5 månader gamla men var i själva verket 1,5 år.

Flera djur var även gödselföroernade och led av gödselbränna vilket uppkommer när urin och gödsel fräter på huden. Det ger djuret klåda, sveda och smärta.

Bäddarna var varken torra eller rena, här har de magra djuren efter länsstyrelsens besök fått lite strö.
Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen beslutade efter kontrollen att med omedelbar verkan omhänderta djuren och skötseln av dem. Totalt handlar det om cirka 160 djur.

Den 2 juli kom en veterinär till lantbruket och undersökte djuren. Det beslutades att 14 nötkreatur skulle avlivas samma dag på grund av dålig hälsa.

”Ett djur var så svag och orkeslös att den inte orkade ta sig upp för kanten i lösdriftsstallet när han skulle tas ut för avlivning. Djuret fick lyftas upp på kanten där han sedan låg helt apatisk och fick avlivas liggandes på sidan”, skriver länsstyrelsen.

Resterande djur ska säljas eller har sålts.

quote
Har tidigare dömts för brott

Länsstyrelsen har tidigare påtalat för lantbrukaren att han brister i djurhållningen och har även dömts för brott mot djurskyddslagen på grund av gödselförorening.

Gödselbränna som uppstår efter att urin och gödsel frätit på huden och ger djuret klåda, sveda och smärta.
Foto: Länsstyrelsen

Det har funnits en avvecklingsplan men trots flera chanser att avveckla djurhållningen själv har inte lantbrukaren gjort detta utan istället skjutit fram avvecklingen.

– Det har tidigare funnits en avvecklingsplan men det är av flera orsaker och har inte bara med bristerna att göra, säger Gunilla Johansson, enhetschef på djurenheten.

Vad innebär detta för lantbrukaren?

– Det är omhändertagande av djuren och sedan kan det leda till åtal och blir det en fällande dom kan det bli djurförbud för lantbrukaren.

Med dina erfarenheter, hur ser du på det här fallet?

– Varje ärende har sina egna förutsättningar och det är svårt att jämföra. Här tog vi ett omedelbart beslut om omhändertagande och det ger en signal om det akuta läget.

Vad beror vanvården på?

– Det kan jag inte svara på.

I tre dagar fick djuren vada i 20-30 centimeter gödselvatten.
Foto: Länsstyrelsen
Ett av djuren plågades av ett horn som växt tre centimeter in i huvudet, det skavde mot skallbenet.
Foto: Länsstyrelsen
Flera av djuren hade alldeles för långa klövar.
Foto: Länsstyrelsen