Ledare: ”Därför kommer Ölandsbladet att se annorlunda ut!”

Ölandsbladet kommer att se annorlunda ut den närmaste tiden. Världen och Öland är annorlunda.

”Inget ont utan att det har något gott med sig, vi slipper i alla fall en massa innebandy i tidningen”, som en äldre kvinna uttryckte sig över telefon härom dagen.

Uppenbarligen var inte sporten det hon kastade sig över i sin tidning och allra minst innebandy. Jag älskar att i stort sett varje ölänning har synpunkter om "sin" tidning. Det där att det skrivs alldeles för mycket om norr eller söder, för mycket/för lite kommunala nyheter och sport, som är en riktig vattendelare bland våra läsare.

I veckan informerade jag Magnus och Gustav, våra sportreportrar, att de kan komma att behövas på den allmänna redaktionen om idrottsrörelsen pausar. Vi bryter en snart 25-årig tradition och gör till exempel inte Fotbollsbladet inför säsongen. Våra sportreportrar är beredda på att de kan skriva om en annan match i stället, den mot coronaviruset.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Ni uppmärksamma läsare av Ölandsbladet har säkert redan sett att tidningen börjat se annorlunda ut. Sporten och alla inställda idrottsarrangemang är bara en anledning. Stryktipset är inte igång, travet ser annorlunda ut, internationell och nationell idrott har på sportspråk tagit time out.

Carin, vår frilansare på allmänredaktionen, brukar varje helg rapportera från tre-fyra evenemang runt om på Öland. Nu är allt inställt - från årsmöten och invigningar till Våryra och Familjedagar.

Annonsmarknaden är usel. När öländska företag blöder, ja då skakas vi om på Ölands tidning. Nästan hälften av Ölandsbladets alla inkomster kommer vanligtvis från annonser och när då många av de 3 800 öländska företagen går igenom ett stålbad så drabbas också vi hårt.

Som läsare märker du det i första hand genom att förre annonser ger färre tidningssidor, tidningen blir ”tunnare”.

Den uppmärksamme, det vill säga 99 procent av alla Ölandsbladets läsare, kommer märka att vi har fler arkivbilder än vanligt. Detta eftersom många möten, sammanträden, presskonferenser, informationsträffar, ja nästan allt sker per telefon eller online.

Ölandsbladet strävar förstås efter att följa alla Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi vill göra allt vi kan för att minska smittspridningen. Externt så innebär det exempelvis sådana saker som att vi inte kommer göra intervjubesök hos äldre jubilarer.

Internt har vi hårda regler om att friska medarbetare jobbar, medan de med någon form av symptom stannar hemma. Vi har hyfsade förutsättningar jämfört med andra yrkesgrupper att jobba hemifrån.

Själv skriver jag dessa rader hemma från köksbordet, vabbar eller rättare sagt vobbar medan en lite snuvig dotter gör sina skolarbeten på sitt rum. Hon får dra sitt strå till samhällsstacken genom att behöva vara hemma och stå ut med en pappa som ibland hamrar alldeles för hårt på tidningens dator. Vi är många dessa dagar som får dra våra strån till samhällsstacken.

När jag samtidigt ber dig som läsare om överseende för att tidningen kommer se lite annorlunda ut så är jag rätt övertygad om att vi kommer att engagera mycket de närmaste veckorna. Vikten av nyheter och information i dessa dagar är enorm, samtidigt så ger det kanske också möjligheter för oss reportrar att göra lite annorlunda arbeten som jag tror läsaren kommer att uppskatta.

Efter motvind så kommer medvind, det vet vi på Öland!

Läs mer

Mörbylånga köping 200 år

Från gästgivargården i Mörbylånga till Rosenbad i Stockholm

Bara 14 år gammal lämnade en av gästgivarens söner föräldrahemmet vid torget i Mörbylånga. Året var 1893. Han hette Agnar Bernhard Petersson men tog sig långt senare namnet Mörling efter Mörbylånga. Ytterligare några år senare när han jobbade på krog i Paris stavade han det Meurling. Hans namn är förknippat med många guldkrogar i Stockholm.

Coronavirus

Hjärteslantar till 30 föreningar som hjälper äldre och sköra

Ölands bank kommer att tillsammans med kommunerna stötta många föreningar på ön som arbetar ideellt för att stötta ensamma och äldre som vill ha hjälp med att handla och uträtta andra ärenden.

Coronavirus

Silverlinjen om pausen: ”Inget val”

Tvärnit i kundunderlaget - därför ställer Silverlinjen in körningarna från och med måndag.

Öland

Byggnads efter gränspolisens tillslag: ”Det är människohandel”

Gränspolisens tillslag på en byggarbetsplats i Borgholms kommun avslöjade illegal arbetskraft.

Öland

Ledare: ”Allt det du och jag gör har betydelse!”

De senaste veckorna har visat varför jag älskar Öland och ölänningarna. Vi bryr oss faktiskt om varandra!

Öland

Börskrönika: Telebolag klarar nedgången bättre

Landets vid sidan om Ericsson mest spridda aktie, Telia med ca 400 000 direkta ägare, sänker förslaget till utdelning från 2:45 till 1:80 kr. Dessa 60 öre i minskad utdelning innebär att Telia får 2,7 miljarder kr mer i kassan.