Ledare: ”En kommun som höjer hyran på äldrebeoendet med 30 procent kan aldrig tala om plus!”

En hyreshöjning på nästan 30-procent. Inte ens om man hänvisar till ökat bostadsbidrag känns den ökningen bra i magen.
Mörbylånga kommun går 31,4 miljoner plus och igångsätter en hyreshöjning på 80 öre för att kunna ge bra kärnverksamhet. ”Att då kräva 30-procentig hyreshöjning av gamla på äldreboende är beklämmande”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Foto: unknown

Det är ett politiskt beslut som nu gör att de äldre i Mörbylånga kommun går från 5 400 kronor i hyra till 7 000 kronor.

”Vi måste få vår budget att gå ihop”, förklarar socialnämndens ordförande.

I dagarna har precis nyheten om att Mörbylånga kommun går 31,4 miljoner plus presenterats.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Till detta ska läggas att en skatteökning på 80 öre klubbats igenom.

Jag förstår om Hjördis på Äppelvägens äldreboende då blir förvånad, orolig och ledsen när den nya hyresavin efter årsskiftet går från 5 400 kronor till 7 000 kronor! En ökning med nära 30 procent! Utan förvarning!

”Äh, bostadsbidraget har ändå ökat till 7 000 kronor”, försvaras ökningen, ”ett noll-summespel för de med sämst ekonomiska förutsättningar”.

Det är inte sant. Bostadsbidraget täcker 6 600 kronor och enbart höjningen av den egna insatsen blir då visserligen ”bara” 400 kronor, men för en fattigpensionär är 400 kronor stor skillnad.

Bidrag är inget som regnar för himmelen, vilket man ibland kan uppleva att politiker tycks tro. Det handlar om dina och mina skattepengar, man måste ha det klart för sig när man pratar om ”noll-summespel”.

Gunnar på Äppelvägen som i hela sitt liv försökt att avsätta några kronor varje månad för att klara sig på ålderns höst får inga 6 600 kronor i hyresbidrag. Hans reservkapital som han lyckats få ihop till pensionen ryker nu. Möjligheten att kunna ge födelsedagspresenten till barnbarnet eller behålla medlemskapet i F 12:s veteranklubb inte bara begränsas, utan blir omöjlig.

Varken Hjördis eller Gunnar har haft en aning om att hyreshöjningen skulle komma som en bomb med januarifakturan. Både för dem och för de anhöriga väntar nu en orolig tid med bidragsansökningar, samt vändande på slantar.

Informationen till de bonde och deras anhöriga om den 30-procentiga hyreshöjningen, kan inte anses godkänd. En ”vanlig” hyresgästförening hade inte accepterat en liknande höjning. De gamla i Mörbylånga kommun förväntas inte ens ha en åsikt.

Det är djupt beklämmande för en kommun som går 31,4 miljoner kronor i plus och ökar skatten med 80 öre på varje hundralapp.

Det här med att kunna ge bättre kärnverksamhet - varför omfattas inte våra allra äldsta av det?

Läs mer

Öland

Het debatt om äldreboende: ”Nu vill man stressa fram ett beslut och kringgå diverse lagar”

Politikerna i Mörbylånga är överens om att det råder ett stort behov av särskilda boenden i kommunen. Lika överens i frågan om hur ett äldreboende ska byggas är de dock inte. Men efter en lång debatt fattades beslutet att upphandla en samarbetspartner, som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.

Öland

Förslag: Tydliga skyltar där hundar inte får vara

En medborgare vill införa att kommunen tydligare ska visa vart hundar får och inte får bada vid de kommunala badplatserna i Färjestaden.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Öland

Ledaren: ”Något är i alla fall inte helt friskt vid hälsocentralen!”

Det är något som inte stämmer vid Färjestadens hälsocentral. De enda som inte tycks se det är verksamhetschefen och primärvårdsdirektören.