1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: ”För Öland hade det varit bättre om danskarna rövat bort vårt guld!”

Det är förstås inte klokt att Ölands alla skatter ska locka besökare - till Stockholm!

Diskussionen är inte ny. Mellan varven så kommer ämnet upp.

Den om hur Sveriges fornminnestätaste område inte ens kan erbjuda ett säkerställt museum, utan varenda fornfynd transporteras över Ölandsbron för vidare transport, oftast till Stockholm. Några hamnar i Kalmar och kan väl i någon mån beskådas av ölänningar, men det är det lilla.

Ett nytt uppror växer sig allt större genom social medier. Bakom upproret den här gången står Lasse Wellin och med de erfarenheter som han har med sig i bagaget från Skäftekärr och världsarvet på södra Öland, kan det tas på allvar.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Stöttad av ansedde arkeologen Jan-Henrik Fallgren så finns det substans.

Historiska museet i Stockholm och länsmuseet i Kalmar är fulla av öländska fornfynd. Men på Öland finns inte något statligt museum. Vi tar det igen, ett av Sveriges fornminnesrika landskap får inte behålla någonting av våra förfäders skatter.

Det finns några stycken kämpande museum på ön - Borgholms slott, Skedemosse, Himmelsberga och Eketorp. Ja, Eketorp får skapa sitt egna museum när de nuvarande föremålen försvinner till Kalmar där ju redan regalskeppet Kronan som sjönk utanför Hulterstad är det stora dragplåstret.

Vilken politiker tar stafettpinnen?

Gratis inträde på statliga museum var valfläsk i senaste valrörelsen. Grattis till alla stockholmare med promenadavstånd till dessa museum och till noll nytta för oss som bor på Öland.

Faktum är att det varit enklare för oss ölänningar om det varit danskarna som rövat bort guldet. Det är både närmare och enklare för oss på Öland att ta sig till Köpenhamn än till Stockholm.

Att stötta statliga museum behöver inte betyda gratis inträde i Stockholm, det kan lika gärna handla om att stötta regionalt, att se till att hela Sverige får leva.

Förre landshövdingen Stefan Carlsson gjorde vad han kunde för ett öländskt guldmuseum innan han tvingades lämna sitt ämbete. Då var Ekerum Resort en av aktörerna som nämndes för att hålla ett öländskt guldmuseum. Fortfarande ska museet finnas med i Ekerums utbyggnadsplaner.

Ett nytt museum eller en säkerhetsombyggnad av redan befintliga museum vi redan har - hur eller hur så borde även vi på Öland kunna få ta del av statligt stöd för att kunna visa våra skatter hemma på Öland!

Det är ju inte precis så att vi i vår glesbygdsdel av Sverige blivit tilldelade en uppsjö av statliga jobb eller statliga insatser överhuvudtaget.

För att använda målsättningar som används av idrottsföreningar inför seriepremiärer:

”Guldet ska hem!”