Annons

Ledaren: ”Mitt under krisen kräver fastlänningar öländsk hemtjänst helt lagligt - skamligt!”

Människor trotsar Folkhälsomyndigheten och statens förmaningar och reser till sina sommarstugor ändå. Trots det har de öländska kommunerna ingen laglig rätt att neka hemtjänst. Skamligt!
Publicerad 23 april 2020 • Uppdaterad 5 maj 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Fastlänningar åker till Öland och kräver öländsk hemtjänst - helt lagligt, mitt under brinnande coronakris. ”Det är faktiskt inte klokt”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström, som kräver en lagändring.
Fastlänningar åker till Öland och kräver öländsk hemtjänst - helt lagligt, mitt under brinnande coronakris. ”Det är faktiskt inte klokt”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström, som kräver en lagändring.Foto: Sanna Tedeborg

Hemtjänsten i de bägge Ölandskommunerna går på knäna. Coronautbrottet sliter enormt på en arbetsgrupp som redan tidigare haft snäva ramar.

Sjukfrånvaron har varit upp till 30 procent. En analys ger säkert vid handen att det handlar om personal som tar sitt samhällsansvar och stannar hemma för att inte riskera att föra smittan vidare till känsliga äldre i riskgruppen som de möter varje dag, men också för att arbetsbelastningen på de som är kvar blir än högre.

Annons

Vårt samhälle står inför den största prövningen sedan andra världskriget. Vi tvingas alla till uppoffringar.

Statsministern och Kungen står i statstelevisionen och vädjar till Sveriges befolkning att följa Folkhälsomyndighetens starka rekommendationer - ”res inte, stanna hemma!”

Ändå åker fastlänningar till Öland och kräver hemtjänst i sina fritidshus mitt under brinnande coronakris - helt lagligt.

Det är faktiskt inte klokt!

Vi ser här något som närmast kan ses som en lucka i lagen.

På västkusten har flera kommuner gått samman och riktat en vädjan till regeringen om att kunna neka hemtjänst under coronakrisen. Det borde också Mörbylånga och Borgholms kommun göra.

Åsikten har redan framförts till socialstyrelsen av de bägge öländska socialförvaltningarna.

Nu ska det sägas att kommunerna på Öland får viss ersättning av brukarnas respektive hemkommuner. Men den kostnad som brukaren har hemma på fastlandet motsvarar näppeligen den på Öland.

På ön så är avstånden en viktig faktor, som både kostar tid och pengar. Fritidsstugorna är heller inte anpassade på samma sätt som ett ordinarie boende, vilket medför besvärligheter för den öländska hemtjänsten.

Men det absolut största bekymret är personalen som med näppe täcker hemtjänsten för ölänningarna.

Annons

I väntan på att Ölandskommunerna ska kunna ha laglig rätt att neka hemtjänst till fritidsbesökare så borde Force majeure åberopas.

Force majeure är en juridisk term för lagar och avtal som inte kan hanteras på vanligt vis på grund av omständigheter som krig, naturkatastrofer och sjukdom.

Att Mörbylånga och Borgholms kommun under en världspandemi inte har möjlighet att tillhandahålla hemtjänst också åt sommargäster är en solklar Force majeure.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons