Ledaren: ”Stormen visar att mer måste göras med Ölands elnät!”

I måndags morse var 700 hushåll i Borgholms kommun utan ström och 660 i Mörbylånga. Det kan inte anses godkänt att över tolv procent av Ölands hushåll saknar el för att det blåser!
Foto: Heliair Sweden

Jo, Eon har ”vidtagit åtgärder”, ”avsatt ekonomi” och ”ökat kapacitet”. Det kan tyckas orättvist att fortsätta rikta kritik mot elförsörjningen på Öland.

Men faktum kvarstår. En blåsig söndagsnatt visar med all tydlighet att det fortfarande finns klara förbättringsmöjligheter. Milt uttryckt.

Det finns områden som ständigt återkommer i tidningens rapporteringar av större eller mindre strömavbrott. Böda är ett sådant, Kastlösa ett annat och ja, hela östra Öland håller andan när vindmätaren passerar 10 sekundmeter.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Häromåret presenterade den tidigare ministern Hans Karlsson siffror som visade att han hade strömavbrott var fjortonde dag hemma i Dörby på östra Öland.

Ölandsbladets undersökning visade då att Eon var nere och gallrade så kallade el-gator kring ledningar till vart åttonde år.

Till Eons försvar ska sägas att de gjorde en mindre Ölandsturné och mötte sina kunder för att låta dem berätta om de många avbrott som rimligtvis redan borde ha funnits i statistiken.

2017 byggdes två transformationsstationer i Stävlö utanför Kalmar och i Linsänkan söder om Glömminge, till en kostnad av närmare 30 miljoner kronor.

På norra Öland ska en ny ledning mellan Löttorp och Böda säkra elförsörjningen och i somras påbörjades en 20-miljonersinvestering i form av en ombyggd elnätstation i Mörbylånga.

Det är bra och nödvändig uppföljning av Eon. För el-nätet på Öland har varit eftersatt alldeles för länge.

Så även om mångmiljoner investerats så visar en ganska normal vinterstorm det nödvändiga i att fortsätta säkra el-nätet.

För det är ju också så att vårt beroende av el inte direkt minskat de senaste tio åren. Vårt samhälle håller helt på att förändras. Vi förväntas göra de flesta av våra ärenden på nätet och betalningar ska swishas med telefoner.

Bilar ska kopplas vid laddstolpar. De gamla vedspisarna är för länge sedan utbytta.

Men det som då behövs är el, en liten men ack så betydande del i vårt 2020-samhälle.

Solens och vindarnas ö är inget undantag!

Läs mer

Öland

Het debatt om äldreboende: ”Nu vill man stressa fram ett beslut och kringgå diverse lagar”

Politikerna i Mörbylånga är överens om att det råder ett stort behov av särskilda boenden i kommunen. Lika överens i frågan om hur ett äldreboende ska byggas är de dock inte. Men efter en lång debatt fattades beslutet att upphandla en samarbetspartner, som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.

Öland

Förslag: Tydliga skyltar där hundar inte får vara

En medborgare vill införa att kommunen tydligare ska visa vart hundar får och inte får bada vid de kommunala badplatserna i Färjestaden.

Öland

Böda Röda Kors-krets har haft kretsstämma

Stämman hölls i Böda IK:s lokal och var välbesökt. Esa Ateva ledde förhandlingarna rutinerat.

Öland

Stormen: Fortfarande strömlöst och träd över hus

Räddningstjänsten på Öland har tvingats till flera utryckningar då vind och hagel drabbat Öland.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.