Lindas tips till godisbordet

Linda Nilsson arbetar som influencer och driver sedan snart 13 år matbloggen Kryddburken.se. Hon har ett stort intresse kring mat, bakning och fotografering. Till årets Jultidning delar hon med sig av några av sina favoriter på godisbordet.
Linda Nilsson driver Kryddburken.se sedan snart 13 år.

Linda Nilsson bor sedan 2005 i en villa utanför Köpingsvik tillsammans med maken Nicke de två barnen Max 19 år och Joline 17år, den irländska varghunden ”Allan” och två katter.

Vad är det som är så roligt med julgodis tycker du?

– Att man gör det tillsammans med familjen, skapar en mysig julstämning och tar sig tid att bara njuta av stunden. Tänder ljus och dricker lite glögg under tiden och självklart med julmusik till. Bland det mysigaste som finns och det spelar ingen roll om barnen är små eller stora, det är nånting vi alltid har gjort tillsammans och är lika uppskattat varje år, även om det förkommer lite svordomar då man bränner sig på kolan eller knäckformarna välter.😉

Har du någon favorit som du inte vill vara utan?

– Jag är lite gammaldags och håller på traditionen sen jag var barn och då var knäcken den absolut viktigaste så om jag bara fick välja ETT julgodis, ja! – Då blir det knäck.

Tomteluvor i marsipan.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Tomteluvor i marsipan

20 st

Det här behöver du :

300 gram marsipan

Röd & gul hushållsfärg

50 gram vit choklad

Kokos

Blanda marsipanen med röd och gul hushållsfärg så får du en fin julröd färg än om du enbart använder röd som tenderar att bli mörkt cerise istället! Ta ut 20 stycken små bollar och rulla dom i handflatan. Forma till tomteluvor. Doppa toppen och luvans botten i vit choklad och sedan i kokosflingor.

Cornflakesgodis med choklad.
Foto: Linda Nilsson/kryddburken.se

Cornflakesgodis med choklad

Det här behöver du :

50 gram smör

125 gram mörk choklad

3 msk ljus sirap

6 dl cornflakes

½ dl kokosflingor

Smält smör, choklad och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner cornflakes och kokos. Klicka ut i formar, låt stelna.

Wienernougat.
Foto: Linda Nilsson/kryddburken.se

Wienernougat

Det här behöver du :

250 gram nougat

150 gram mjölkchoklad

100 gram flagad mandel

Rosta den flagade mandeln i stekpanna. Häll upp på en tallrik och låt svalna. Smält nougat i en skål över ett vattenbad. Bryt ner chokladen i nougat och rör tills allt blandat sig till en slät smet. Rör ner mandel och häll upp i en form gjord av bakplåtspapper eller annan form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna, skär sedan i lagom stora bitar.

Brända mandlar.
Foto: Linda Nilsson/kryddburken.se

Brända mandlar

Det här behöver du :

250 gram sötmandel med skal

250 gram strösocker

3/4 dl vatten

Blanda ner ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och koka tills sockret tjocknar runt mandeln. Sänk värmen något och låt sockret ”torka” till runt mandlarna. Det tar ca 10-15 min allt som allt. Rör hela tiden med en gaffel i smeten. Ta sedan kastrullen från plattan och häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Sära på dom med hjälp av två gafflar så dom ligger en och en! Låt svalna. Förvara torrt.

Läs mer

Öland

Lennart drog rekordpublik

Årets andra tisdagsklubb på Nalen lockade rekordmånga deltagare då 38 Ölandsvänner bänkade sig i Stora salen på Nalen som dagen till ära fick ersätta den för församlingen urvuxna ordinarie möteslokalen Trocadero.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Öland

Ana Yoga studio

Yoga i grupp, personlig yoga, graviditets-yoga eller mamma-bebis-yoga, det är huvuddelen av Anna Karlssons verksamhet i sitt företag Ana Yoga studio. Hon erbjuder också regndroppsmassage, som är en form av aromaterapi, samt massage med varma stenar.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.

Öland

Plats för alla på Magasin 1

Handikapptoalett och hiss. Det är de planerade förbättringarna på restaurang och hotell Magasin 1 i Mörbylånga.

Familj

Monica Backström har gått ur tiden

I en ålder av 80 år har formgivaren och designern Monica Backström, Kalmar, avlidit.