Nytt vattenverk garant för utveckling på södra Öland

Fem borrhål på 45 meters djup. En kapacitet på 900 kubikmeter vatten per dygn. Solcellsteknik på södertaket. 100 miljoner i investering. Det är Degerhamns nya vattenverk i korthet.
Driftstekniker Jan Lundgren visar besökarna de tekniska detaljerna i det nya vattenverket. ”Vi luftar vattnet direkt när det kommer in från borrorna, på så sätt får vi bort svavelvätet och slipper lukten av ruttna ägg.”
Foto: Maria Wiell

Det första spadtaget togs på våren 2017 och idag (tisdag) hölls invigningen av det nya vattenverket i Södra Möckleby. Eller Degerhamns vattenverk, som det kallas.

– I själva verket är det tre saker som invigs idag. Vårt nya, betydligt större vattenverk, det tidigare reningsverket som är ombyggt och ledningarna härifrån ner till Grönhögen, säger projektledare Billy Gidö när han hälsar välkommen.

Vattenverket i Degerhamn kan pumpa vatten vidare till Grönhögen när det behövs. Därifrån kan man pumpa vidare till Segerstad och alltså förse östra sidan med vatten.

– Vi följer vår VA-plan från 2015 och utbyggnaden av vatten för hela kommunen fortsätter. Det här är ett steg i rätt riktning. 100 miljoner är mycket pengar, men det är också av stor betydelse att vattenförsörjningen till våra medborgare fortgår, säger kommunalrådet Matilda Wärenfalk.

Hon sa i sitt tal att vattnet måste få gå före allt annat. ”Utan vatten har vi ju ingenting”, och hon avslutade sitt tal med dikten ”Källvatten” av Karin Boye. En dikt som med några korta ord förmedlar vattnets betydelse för människan.

Kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson konstaterade i sitt tal att ”hemma i Småland” var han aldrig med om någon vattenbrist.

– Se´n mötte jag en öländska och förstod snart att här är det annorlunda. Sommaren 2016, när vi hade riktig kris på vatten, var något av det värsta jag har varit med om. Vi satt på kommunen och tänkte igenom hur vi skulle göra, om vi skulle tvingas stänga av vattnet någonstans – vem skulle få ta första stöten? Med den bakgrunden känns den här dagen särskilt rolig.

Kommunalrådet Matilda Wärenfalk klippte det blågula bandet framför dörren in till det nya vattenverket.
Foto: Maria Wiell

Efter musik och tal klippte kommunalrådet Matilda Wärenfalk av det blågula bandet och därefter strömmade besökarna in i vattenverket. Med plasttossor på fötterna blev alla guidade runt och fick förklaringar på inflöde, luftning, sandfilter, utflöde och mycket annat.

Inom kort är det nya vattenverket i full drift och det gamla väntar bara på att rivas.

Aron Wikström, Freja Ingalf och Erik Karlsson underhåll med gitarr och sång inför stor publik när vattenverket i Södra Möckleby invigdes på tisdagseftermiddagen.
Foto: Maria Wiell
Driftstekniker Jan Lundgren framför de inkommande ledningarna från de fem borrhålen som vattenverket får sitt vatten från, 45 meter ner i den öländska jorden.
Foto: Maria Wiell
Kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson sa i sitt tal att satsningen på ett nytt vattenverk i Södra Möckleby är ett tecken på framtidstro och en förutsättning för goda levnadsvillkor på södra Öland.
Foto: Maria Wiell

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.