Här är badplatserna på Öland 

Minst 55 badplatser finns det på Öland, från Grankullavik i norr till Näsby i söder. Allt enligt den lista som Ölands Turism har tagit fram. Och så saknas säkert en hel del. Femton av badplatserna sköts av kommunerna.
På Öland finns det minst 55 badplatser som är offentliga. 15 av dem sköts av Mörbylånga och Borgholms kommuner. En av dem är stranden i Köpingsvik vilken är populär och fullbelagd sköna sommardagar.
Foto: Arkiv

De allra flesta badplatserna på Öland finns i anslutning till campingar och sköts också av dessa. Andra sköts av föreningar eller ”finns bara till”. Endast femton platser räknas som kommunala badplatser och sköts av Mörbylånga kommun och i Borgholms kommun av Borgholm Energi (BEAB)

Matheus Tholin är natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun. Han berättar vad det innebär när en badplats sköts av kommunen.

– Förutom den regelbundna skötseln med tillsyn, städning, tömning av sopkärl och toaletter tar vi prover för att kontrollera vattenkvaliteten 2-3 gånger på varje badplats.

Inför sommaren har förbättringar av handikapprampen i Färjestadens hamn genomförts. Arbetet innebär ökad genomströmning av vatten, vilket man hoppas minskar ansamlingen av sjögräs på rampen. Ovanpå betongrampen ligger en aluminiumramp som är tänkt att ytterligare förbättra säkerheten.

Att kunna bada i Kalmarsund eller Östersjön är inte helt lätt för den som har en funktionsvariation, särskilt om man är rullstolsburen. Vid de kommunala badplatserna är det bara Färjestadens hamn som har en ramp ner i vattnet. I flera år har Mörbylånga kommun haft planer på att göra badplatsen i Kalvhagen i Mörbylånga tillgänglig men det dröjer ytterligare ett år. På kommunens hemsida skriver man ”projektet med tillgänglighetsanpassning och reparation av befintlig brygga är på väg in i en mer aktiv fas. Detta beräknas vara färdigställt till badsäsongen 2020.”

Vid de kommunala badplatserna i Borgholms kommun är badplatserna vid Klinta bodar, i norra delen av Köpingbukten, och Sjöstugans badplats tillgängliga för personer som är rullstolsburna.

– Alla våra badplatser utom i Böda hamn har badplatstoaletter som vi sköter tömningen av. Vi sköter även strandstädning och sophämtning, säger Jenny Persson på Borgholm Energi (BEAB)

I Mörbylånga kommun har man flera flytvästdepåer, där allmänheten tillfälligt kan låna en flytväst eller två. Dessa depåer finns hos OK/Q8 Köpmangatan, Mörbylånga, Degerhamns båt- och sportfiskeklubb, Albrunna 215, Degerhamn, Sjöräddningssällskapet, Grönhögens hamn och Brandstationen i Färjestaden på Storgatan 89.

En badplats som fullständigt exploderade förra sommaren är kalkbrottet i Grönhögen. Som mest besöktes den av 800-1000 personer varje dag, när sommarhettan bara fortsatte och fortsatte. Även om önskemål har funnits är Matheus Tholin tydlig med att det inte är en kommunal badplats.

– Vi kommer att ordna med sophämtning och vi skall också ställa dit en toalett samt ordna med parkeringsplatser på annan plats. Kalkbrottet finns inom ett vattenskyddsområde och där kan vi inte ha bilparkering.

– Men det är allt vi gör från kommunen, besökare badar helt och hållet på egen risk.

Fakta:

Kommunala badplatser Borgholms kommun

Dovreviken, Borgholm
Sjöstugan, Borgholm
Köpingsvik, inkl Klinta bodar
Sandvik
Kårehamn
Böda Hamn

Fakta:

Kommunala badplatser Mörbylånga kommun

Borgmästarviken, Glömminge
Färjestadens Hamn (handikappramp finns)
Granudden, Färjestaden
Kalvhagen, Mörbylånga
Klevabadet
Lökenäs, Glömminge
Mörbylånga hamn, Balken
Norra Viken, Mörbylånga
Näsby
55 badplatser finns noterade på den karta som Ölands turism presenterar. Förvisso finns det många fler, mer eller mindre inofficiella.
Foto: oland.se

Läs mer

Näringsliv Öland

Special: Näringsliv Öland

I torsdagens papperstidning fick ni med vår Näringslivsbilaga, späckad med artiklar om lokala företag.

Öland

Personal på äldreboende avstängd: Knäade och tvingade ner äldre på golvet

När en boende på ett äldreboende i Mörbylånga kommun lyfte en knytnäve och knäade en personal gick denne till motattack. Det slutade med att två arbetskamrater fick ingripa för att rädda situationen.

Öland

Ana Yoga studio

Yoga i grupp, personlig yoga, graviditets-yoga eller mamma-bebis-yoga, det är huvuddelen av Anna Karlssons verksamhet i sitt företag Ana Yoga studio. Hon erbjuder också regndroppsmassage, som är en form av aromaterapi, samt massage med varma stenar.

Öland

Drömmen om en retro-butik

– Jag älskar att titta på danska program om antikaffärer och sådant, säger Charlotte Hage som, vid deras hus i Högsrum, sommaren 2019 öppnade Högsrums Retro & Kuriosa tillsammans med maken Mikael Hage.

Öland

SMHI: ”Klass 1-varning för högt vattenstånd”

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Kalmarsund.

Öland

Här är veckans Öbilder

Ett litet axplock ur de många bilder som läsare skickar in till Ölandsbladets instagramkonto #öbilden.