Öland Spirar invigdes i strålande majväder

Maj månad visade sig från sin vackraste sida när Öland Spirar invigdes på lördagen i naturreservatet Högenäs Orde i Källa socken.
Peter Gerdehag invigningstalar vid Öland Spirar i Högenäs orde.
Foto: Kenth Jönsson

Källa är Årets Ölandsby och får därmed äran att stå för invigningen av både Öland Spirar och Ölands Skördefest.

Drygt 300 personer hade tagit sig per bil eller cykel till den natursköna platsen och fick sig till livs ett program fyllt av kunskapsgivande föredragshållare och vacker sång.

– Det här ett ett av de vackraste ställena i Källa, kanske det vackraste, sa Per Petersson när han å Källas vägnar hälsade publiken varmt – med betoning på varmt med tanke på vädret - välkomna till invigningen.

Peter Gerdehag berättade bland annat om sina besök just vid Högenäs orde och Honungstorp.
Foto: Kenth Jönsson
Ellen Johansson klippte invigningsbandet, Peter Gerdehag fångade ögonblicket.
Foto: Kenth Jönsson

Invigningstalade gjorde filmaren, fotografen, författaren och föredragshållaren Peter Gerdehag som bland annat pratade varmt om kulturarvet och prisade de bönder som fortsätter att kämpa för att hålla landskapet levande. Som dokumentärfilmare har han följt ett lantbruk i Honungstorp i flera år och inom några år lär filmen vara klar.

Jan Mikaelsson tog hjälp av Pia Axelsson när han skulle förklara geologins historia.
Foto: Kenth Jönsson

Geologen Jan Mikaelsson förklarade varför det ser ut som det gör vid Högenäs orde och han gjorde det på sitt sedvanliga medryckande sätt. Han pratade mest om saker som hänt nyligen, eller mer exakt:

– Det hände i Spanien för 240 miljoner år sedan, det är modern geologisk tid.

Den som var på plats vid invigningen fick mycket kunskap på kort tid av en geolog som trodde han varit vid Högenäs orde 2 500 gånger genom åren och spridit kunskap för allehanda sorters sällskap – inte minst elever på högskola och universitet.

Hans Lundell berättade att uttrycket ”flitig som ett bi” stämmer med verkligheten.
Foto: Kenth Jönsson

Under invigningen hann också biodlaren Hans Lundell att sprida kunskap om bin och berätta om den brist på bin och andra insekter som vi känner av numera.

Barnkören sjöng flera sånger.
Foto: Kenth Jönsson
Emelie Arnér, Johanna Eriksson och Helean Stegert bjöd på flera sånger med Öland i centrum.
Foto: Kenth Jönsson

Musikaliskt medverkade en barnkör som bland annat sjöng ”Idas sommarvisa” och en trio bestående av Helena Stegert, Emelie Arnér och Johanna Eriksson som bland annat framförde ”Ölandssången”.

Det fanns en tipspromenad anordnad där man under promenadens gång verkligen fick uppleva det vackra landskapet kring Högenäs orde.

Läs mer

Öland

Chrous Mixtus ser fram emot Amerikakväll

Chorus Mixtus hade på måndagskvällen sitt årsmöte i Cirkelhuset i Löttorp. Det hanterades elegant av kvällens ordförande Johan Barkevall.

Öland

Ilkos missräkning: ”Klent resultat, ändå plus”

Efter flera goda år i följd gjorde Borgholm en ekonomisk dip 2019.

Öland

Börskrönika: Europas börser / börjar nu falla

För ett par decennier sedan gick en våg genom näringslivet, företagen skulle binda så lite kapital som möjligt i lager. ”Just in time” var slagordet. Istället skulle transporter ila från underleverantörer till sammansättningsfabriker med rätta komponenter i exakt tid - så sent som möjligt men alltid i tid.

Öland

Peter Boström: ”Vi har faktiskt Kalmar att tacka för att vi är vi!”

Det är tur att vi har Kalmar. Kalmar är på något sätt det som förenar oss ölänningar.

Öland

Klart: Borgholmsmässan återkommer

Den 29-30 maj är det dags för Borgholmsmässan att arrangeras.

Insändare

Insändare: Olagligheter kring kooperativt äldreboende?

Politiken är överens om behovet av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun. Men vänstermajoriteten har fastnat för ett koncept med kooperativa hyresrätter (KHR), som en marknadsaktör har presenterat för dem. Nu vill man att fullmäktige ska besluta om upphandling av en ”samarbetspartner”, som bland annat ska bilda en ekonomisk förening för byggnation och drift av ett särskilt boende om 48 platser.